Χειρουργική Θεραπεία Ακρωμιοκλειδικής Αρθρίτιδας
Ο καθηγητής κ. Σαλμάς με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην χειρουργική του ώμου αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής συντηριτικά στο 80% των περιπτώσεων με ενδαρθρικές ενέσεις με ικανοποιητικότατα αποτελέσματα. Στο 20% των ασθενών προχωρά σε χειρουργική αντιμετώπιση που συνίσταται σε αρθροσκοπική εκτομή ενός μικρού τμήματος του περιφεριακού άκρου της κλείδας. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εντυπωσιακά αφού ο πόνος υφίεται άμεσα μετεγχειρητικά και ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής 3 ώρες μετά το χειρουργείο. Είναι όμως σημαντικό να διαγνωστεί σωστά η παθολογική αυτή οντότητα μιας και πολλές φορές συνυπάρχει με ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου ή και αποτελεί αιτία συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής λόγω ενός οστεόφυτου που αναπτύσεται στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΣΤΕΡΝΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή της ωμικής ζώνης και αποτελεί την σύνδεση μεταξύ του περιφερικού άκρου της κλείδας και της ωμοπλάτης καθώς το ακρώμιο είναι ανατομικό μέρος της ωμοπλάτης και αποτελεί την οστική προεξοχή που γίνεται αισθητή στον ώμο.
Το ακρώμιο συνδέεται με την κλείδα με τη βοήθεια ισχυρών συνδέσμων, τον άνω και τον κάτω ακρωμιοκλειδικό σύνδεσμο και περιέχει έναν διάρθριο χόνδρινο δίσκο που ενεργεί σαν ανάρτηση («ή σαν μαξιλάρι»). Πρόκειται για μια σημαντική άρθρωση καθώς συνδέει την ωμική ζώνη με το υπόλοιπο σώμα και αποτελεί πηγή έντονου πόνου μετά από τραυματισμό.


ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ – ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;
Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο διάρθριος χόνδρινος δίσκος μεταξύ του ακρωμίου και της κλείδας λειτουργεί ως ανάρτηση που επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση μεταξύ των δύο οστών όταν κινείται ο ώμος. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτός ο δίσκος μπορεί να εκφυλιστεί με τα χρόνια, μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τους ώμους ψηλά και την άρση βαρών ή να τραυματιστεί μετά από μια κάκωση, όπως μια πτώση πάνω στο τεντωμένο χέρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πόνου και ορισμένων μηχανικών συμπτωμάτων με αίσθηση «κλικ» ή «μαγκώματος».Η φλεγμονή που προκαλείται μπορεί να οδηγήσει σε οστεόλυση και εκφύλιση της άρθρωσης, παθολογική κατάσταση που συναντάται συχνά στους αρσιβαρίστες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να οφείλεται στις οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις που είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού ή επαναλαμβανόμεων φορτίσεων της άρθρωσης. Σ’αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται μετατραυματική αρθρίτιδα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗ;
Ο πόνος που οφείλεται είτε στις αρθριτικές αλλοιώσεις ή στην οστεόλυση μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους. Η συντηρητική αντιμετώπιση αποτελεί την πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα, και περιλαμβάνει την ανάπαυση (είτε με τη χρήση φακέλου ανάρτησης ή με τροποποιήση των καθημερινών δραστηριοτήτων), τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τη χρήση κρύων ή ζεστών επιθεμάτων και την φυσικοθεραπεία (υπέρηχοι).Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτυγχάνει να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο, η ενδαρθρική ένεση κορτικοστεροειδών και τοπικού αναισθητικού μπορεί να είναι χρήσιμη. Αφενός, μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση ανακουφίζοντας δραματικά από τον πόνο, και αφετέρου, επιβεβαιώνει την διάγνωση της κάκωσης της άρθρωσης.Στις περιπτώσεις που ο πόνος εξακολουθεί να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του ασθενούς παρά τη συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μια έγκυρη επιλογή. Με αυτή την επέμβαση αφαιρείται ένα τμήμα της κλείδας και του ακρωμίου μαζί με τον διάρθριο δίσκο, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος ώστε να μην υπάρχει κανένας ερεθισμός. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπικά ή ανοιχτά με τομή, δεδομένου ότι και οι δύο παρουσιάζουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ Ή ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΔΑΣ
Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως την ίδια ημέρα, φορώντας έναν φάκελο ανάρτησης. Τις πρώτες δύο ημέρες μπορεί να χρησιμοποιήσει ψυχρά επιθέματα για να ανακουφιστεί από τον πόνο. Στη συνέχεια, η ανάρτηση μπορεί να αφαιρεθεί και να αρχίσει ο ασθενής με τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως πλύσιμο, ντύσιμο και οδήγηση. Ανάλογα με την περίπτωση ο Ορθοπαιδικός θα δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την αποθεραπεία και την επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητές του.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας.
Πλήρες ΒιογραφικόΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
που εξειδικευόμαστε
- Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου
- Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
- Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα - Επασβέστωση ώμου
- Ρήξη-Αποκόλληση άνω τμήματος επιχείλιου χόνδρου ωμογλίνης - SLAP LESION
- Τραυματισμοί - ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
- Ρήξη τένοντα υπερακανθίου, Κακώσεις στροφικού πετάλου του ώμου και σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
- Αρθρίτιδα Ώμου με Αρθροπλαστική
- Ρήξη Μηνίσκου
- Κατάγματα άνω πέρατος του βραχιονίου οστού
- Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου
- Οσφυική Σπονδυλική Στένωση
- Δισκοκήλη
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
- Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με σύστημα πλοήγησης NAVISWISS 10 ώρες μετά το χειρουργείο
- Ολική αρθροπλαστική γόνατος - 3η μετεγχειρητική ημέρα
- Επασβέστωση 'Ωμου Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Υπερακανθίου Αφαίρεση στο ιατρείο
- 3 ώρες μετά από υβριδική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος με πρωτόκολλο Fast - Track
- Βαριά Οστεοαρθρίτιδα ισχίου - Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο
- Δισκοκήλη Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης - Μικροδισκεκτομή σε 3 ασθενείς άριστο αποτέλεσμα
- Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα - Επασβέστωση Ώμου αφαίρεση στο ιατρείο
Δημοσιεύσεις
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.
Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του