Αρθροσκοπική Τενοτομή Τενοντόδεση Μακράς Κεφαλής Δικεφάλου

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Αρθροσκοπική Τενοτομή Τενοντόδεση Μακράς Κεφαλής Δικεφάλου - για θεραπεία τενοντίτιδας μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου

Τενοτομή ή Τενοντόδεση δικεφάλου

Ο καθηγητής κ. Σαλμάς ήταν από τους πρώτους εξειδικευμένους χειρουργούς ώμου στην Αθήνα όταν το 1998 επέστρεψε από μετεκπαιδεύσεις στην Ζυρίχη της Ελβετίας δίπλα στον κορυφαίο χειρουργό ώμου Christian Gerber και την Βοστώνη δίπλα στον JP Warner καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard διευθυντή του τμήματος ώμου στο Mass General Hospital Στα πρώτα χρόνια το ιατρείο του καθηγητή ήταν ιατρείο αναφοράς παθήσεων ώμου. Από το 1998 έχει χειρουργήσει με επιτυχία εκατοντάδες ασθενείς με τενοντίτιδα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου μυός. Οι ασθενείς είχαν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης και ύφεσης των συμπτωμάτων κυρίως του ώμου.

Η θεραπεία της τενοντίτιδας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου μυός είναι σχεδόν πάντα χειρουργική ιδιαίτερα σε ασθενείς με ηλικία πάνω από τα 50 χρόνια. Με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση είναι σωστή η αρθροσκοπική τενοτομή ή τενοντόδεση του δικεφάλου έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και ο πόνος εξαφανίζεται για πάντα. Πολλές φορές η τενοντίτιδα συνυπάρχει σε ρήξεις του μυοτενοντίου πετάλου υπερακανθίου, υπακανθίου και ελάσσονος στρογγύλου.

Τενοτομή ή Τενοντόδεση δικεφάλου

Μερικά στοιχεία ανατομίας θα βοηθήσουν στην κατανόηση του προβλήματος της τενοντίτιδας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου.

Ο δικέφαλος μυς σας έχει δύο κεφαλές και δύο τένοντες στο πάνω άκρο που τον συνδέουν με το οστό. Ο μεγαλύτερος τένοντας (βραχεία κεφαλή) προσφύεται στην κορακοειδή απόφυση της ωμοπλάτης σας έξω από την άρθρωση του ώμου σας. Αυτός ο τένοντας πολύ σπάνια προκαλεί προβλήματα. Το μικρότερος η μακρά κεφαλή παίρνει μια διαδρομή ακριβώς μπροστά από τον ώμο σας και προσφύεται στο πάνω μέρος της ωμογλήνης σας. Αυτός ο τένοντας συνήθως γίνεται εκφυλισμένος, ξεφτισμένος και επώδυνος.

Η μακρά κεφαλή του τένοντα του δικεφάλου μπορεί να κοπεί αν σας προκαλεί πόνο. Ο τένοντας διαιρείται με χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπηση (συχνά ως μέρος μιας άλλης διαδικασίας π.χ. υποακρωμιακή αποσυμπίεση ή επισκευή μυοτενοντίου στροφικού πετάλου). Εάν πρόκειται να αποκατασταθεί ο τένοντας σας, αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια ουλή 3 εκατοστών κοντά στην πτυχή της μασχάλης. Διενεργείται υπό γενική αναισθησία +/- περιφερειακό αποκλεισμό νεύρων

Τενοτομία

Τενοτομία

Εάν είστε υποψήφιος για τενοτομή, ο τένοντας του δικέφαλου κόβεται στη βάση του από την κορυφή της ωμογλήνης και ο τένοντας αφήνεται να αποσυρθεί από την άρθρωση. Στους μισούς περίπου ασθενείς θα παρατηρήσουν το περίγραμμα των δικέφαλων μυών τους να αλλάζει (αυτό ονομάζεται σημάδι Popeye). Η διενέργεια τενοτομίας είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Σε νεαρούς άνδρες που κάνουν πολλές εργασίες άρσης βαρών ή γυμναστικής, μερικές φορές η μεταβαλλόμενη ένταση στον δικέφαλο μυ προκαλεί κράμπες, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Ωστόσο, μπορεί να μην τους αρέσει η ιδέα ενός αλλοιωμένου περιγράμματος μυών και να ζητήσουν τενοντόδεση.

Τενοντόδεση

Τενοντόδεση

Εάν επανακαθηλώσετε τον τένοντα του δικεφάλου σας, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ σας: αυτό ονομάζεται υπο-θωρακική τενοντόδεση και περιλαμβάνει μια μικρή τομή ακριβώς στο μπροστινό εξωτερικό άκρο της πτυχής της μασχάλης σας. Ο τένοντας στερεώνεται στο οστό χρησιμοποιώντας ράμματα που στερεώνονται στο οστό με ένα μικρό κουμπί τιτανίου ή μια άγκυρα.

Ποια είναι η ανάρρωσή μου μετά από επέμβαση τενοντόδεσης;

Θα πάτε σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Παρακαλούμε να παίρνετε τακτικά συνταγογραφούμενα παυσίπονα τις πρώτες ημέρες. Αφαιρέστε τυχόν ογκώδη επιθέματα με επένδυση την 2η ημέρα μετά το χειρουργείο. Κρατήστε την πληγή σας στεγνή και καλυμμένη με επίδεσμο για 12 ημέρες. Μπορείτε να κάνετε ντους μετά από 4 ημέρες εάν είναι αδιάβροχα τα επιθέματά σας.

Θα χρειαστεί να φορέσετε μια ανάρτηση ώμου τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες για να προστατέψετε τη σταθεροποίηση του τένοντα. Θα αφαιρέσετε την ανάρτηση μετά από τέσσερις εβδομάδες και θα αυξήσετε το εύρος των κινήσεών σας. Η ενδυνάμωση θα ξεκινήσει στις δέκα εβδομάδες. Όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν σε έξι μήνες.

Οι ασθενείς διαφέρουν στα συμπτώματά τους μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά σε γενικές γραμμές μπορείτε να περιμένετε να επιστρέψετε σε:

  • Εργασία γραφείου μετά από δύο εβδομάδες (σε ανάρτηση)
  • Ελαφριά σωματική εργασία μετά από οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες

  • Η βαρύτερη εργασία μπορεί να διαρκέσει 16-24 εβδομάδες
  • Το άθλημα επαφής διαρκεί συνήθως έξι μήνες
  • Η οδήγηση επιτρέπεται εφόσον είστε ικανοί και σίγουροι για τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου τόσο για συνήθεις ελιγμούς όσο και για έκτακτους ελιγμούς. Πιθανώς θα χρειαστούν έξι έως οκτώ εβδομάδες για να είστε έτοιμοι.


Ποιο πρέπει να επιλέξω τενοτομή ή τενοντόδεση;
Και οι δύο επιλογές είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση του πόνου που προκαλείται από εκφυλισμένη ή κατεστραμμένη μακρά κεφαλή του τένοντα του δικέφαλου. Τα αποτελέσματα της αντικειμενικής δύναμης δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών που είχαν τενοτομή ή τενοντόδεση. Το ποσοστό επιπλοκών της τενοντόδεσης είναι ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι για την τενοτομία. Ωστόσο, η τενοντόδεση ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ενός σημείου Popeye (αλλοιωμένο περίγραμμα μυών) και επίσης την πιθανότητα κράμπας με έντονη φόρτιση δικεφάλων.
Για τους περισσότερους ασθενείς με πόνο στον δικέφαλο μυ, η τενοτομία είναι μια καλή επιλογή. Εάν ωστόσο είστε αθλητικό άτομο υψηλής ζήτησης, ιδιαίτερα νεότερος άνδρας, τότε μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε τενοντόδεση έναντι τενοτομίας.

Πότε θα με επανεξετάσουν μετά το χειρουργείο;
Θα εμφανιστείτε δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ανάλογα με την πρόοδό σας, η συνεχής παρακολούθησή σας θα διαφέρει, αλλά πολλοί ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο μεταξύ τριών και εννέα ωρών μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τι μπορεί να πάει στραβά;
Η χειρουργική αρθροσκοπική επέμβαση στον ώμο είναι γενικά πολύ ασφαλής, αλλά οι ειδικοί κίνδυνοι της χειρουργικής του άνω δικέφαλου περιλαμβάνουν:
-Δυσκαμψία (5%), σπάνια χρειάζεται χειρουργική επέμβαση
-Ο νευρικός τραυματισμός είναι πολύ σπάνιος
-Σημείο Popeye (συζητήθηκε παραπάνω) - αυτό αναμένεται στην τενοτομία στο 50% των περιπτώσεων, αλλά σπάνιο μετά από τενοντόδεση
-Περιστασιακά αναφέρονται κράμπες σε ασθενείς υψηλής ζήτησης μετά από τενοτομή και σπάνια μετά από διαδικασία τενοντόδεση. Αυτός είναι ένας πόνος που αισθάνεται στο άνω μέρος του βραχίονα κατά την αντοχή στη φόρτιση του δικέφαλου μυός.


αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 286 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου