Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τις φθαρμένες και κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος. Αντικαθιστώντας αυτές τις επιφάνειες με ένα εμφύτευμα ή «πρόθεση» ο ασθενής ανακουφίζεται από το αίσθημα του πόνου, αυξάνει το εύρος κίνησης της άρθρωσής του και επιστρέφει, κατ’αυτόν τον τρόπο, στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η παραδοσιακή και πιο ευρέως διαδεδομένη προσπέλαση βασίζεται σε μια μεγάλη κάθετη τομή του δέρματος στο κέντρο του γόνατος. Αντιθέτως, στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.) ο Ορθοπαιδικός χειρουργός χρησιμοποιεί μια πιο μικρή τομή στο δέρμα και μια λιγότερο επεμβατική τεχνική με στόχο να μειωθεί ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς και ο θεράπων ιατρός οφείλει να εκθέσει και να εξηγήσει επαρκώς όλες τις δυνατές χειρουργικές επιλογές.Περιγραφή ΜεθόδουΜε την επέμβαση της Ολικής Αρθροπλαστικής του Γόνατος οι εκφυλισμένες επιφάνειες του χόνδρου και του οστού του γόνατος μαζί με μέρος των μαλακών ιστών αφαιρείται. Ο στόχος της επέμβασης είναι να παρέχει στον ασθενή ένα σχετικά ανώδυνο γόνατο που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η ελάχιστα επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος διαφέρει στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια τομή η οποία είναι μικρότερη της κλασικής, κατά το ήμισυ.Κλασική Ολική Αρθροπλαστική ΓόνατοςΑριχκά, ο χειρουργός κάνει μια κάθετη τομή 15-20 εκατοστά στο πρόσθιο και κεντρικό τμήμα του γόνατος αποκαλύπτοντας την άρθρωση. Στην συνέχεια ακολουθεί:
1. Προετοιμασία του οστού: Οι εκφυλισμένες (φθαρμένες) επιφάνειες χόνδρου και οστού στο κάτω μέρος του μηρού και το πάνω μέρος της κνήμης αφαιρούνται.
2. Τοποθέτηση του μεταλλικού εμφυτεύματος: Ο χόνδρος και το οστό που αφαιρέθηκαν αντικαθίστανται με μεταλλικά ένθετα που μιμούνται την επιφάνεια της άρθρωσης.
3. Αντικατάσταση επιγοντίδας: Η φθαρμένη αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα πλαστικό ένθετο (πολυαιθυλένιο). Αρκετές φορές αυτό το βήμα παραλείπεται από τον χειρουργό ανάλογα με την περίπτωση.
4. Τοποθέτηση ένθετου πολυαιθυλενίου (spacer): Ανάμεσα στις μεταλλικές προθέσεις του μηρού και της κνήμης τοποθετείται ένα ένθετο από πολύ ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) ώστε να δημιουργείται μια ομαλή επιφάνεια ολίσθησης.Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)Στην Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, παρ’όλο που η χειρουργική επέμβαση βασίζεται στις ίδιες Αρχές, η τομή και οι αποκολλήσεις των μαλακών ιστών είναι μικρότερες. Τα τεχνητά εμφυτεύματα (προθέσεις) που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά της κλασικής Ολικής Αρθροπλαστικής του Γόνατος. Ωστόσο, τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του μηρού και της κνήμης είναι ειδικά σχεδιασμένα για τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις.
Όπως προαναφέρθηκε, η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος χρησιμοποιεί μια μικρότερη τομή περί τα 10 εκατοστά. Η μικρότερη τομή οδηγεί με λιγότερες αποκολλήσεις και τραυματισμούς των μαλακών ιστών του ασθενούς.
Πέραν της μικρής τομής, η τεχνική που χρησιμοποιείται για την αποκάλυψη της άρθρωσης είναι λιγότερο επεμβατική. Γενικότερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται «σέβονται» τον τετρακέφαλο (quadriceps sparing), γεγονός που σημαίνει ότι αποφεύγουν τον τραυματισμό του τένοντα του τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυών της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού. Στην Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες προσπελάσεις ή τεχνικές. Οι μικρές τομές που γίνονται στον έσω πλατύ μυ (“midvastus” και “subvastus” approaches), αποκαλύπτουν την άρθρωση με έναν λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Όλες οι προαναφερθείσες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται στην μη επεμβατική τεχνική αποσκοπούν στον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό και αποδιοργάνωση του γόνατος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μείωση του χρόνου ανάρρωσης και αποκατάστασης για τον ασθενή.
Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι παρόμοια σε διάρκεια με την κλασική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος και κυμαίνεται από μία έως τέσσερις ημέρες. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο χειρουργός και ο φυσιοθεραπευτής βοηθούν τον ασθενή με συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων, έτσι ώστε να ανακτήσει σε μικρό χρονικό διάστημα την δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσής του.Υποψήφιοι για την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική ΓόνατοςΗ Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός προβαίνει σε μια προεγχειρητική ενδελεχή αξιολόγηση για να εξετάσει τους διάφορους παράγοντες που θα κρίνουν εάν η επέμβαση ενδείκνυται για τον ασθενή.
Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου είναι νεότεροι και λεπτοί ασθενείς χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας, πρόθυμοι να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία αποκατάστασης. Αντιθέτως, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντενδείκνυται (είναι λιγότερο κατάλληλη) για υπέρβαρους ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε αλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο.
Επιπλέον, στους μυώδεις ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική παραμόρφωση του γόνατος, ή άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αυξάνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών.ΣυμπεράσματαΗ Ελάχιστα Επεμβατική Ολική αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.) αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη νέα τεχνική η οποία απαιτεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα μακροχρόνια αποτελέσματα λειτουργικότητας.
Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου περιλαμβάνουν μικρότερες αποκολλήσεις και λιγότερους διεγχειρητικούς τραυματισμούς των μαλακών ιστών, οδηγώντας έτσι σε μια πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη αποκατάσταση. Η τρέχουσα εμπειρία δείχνει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου δεν διαφέρουν από εκείνα της κλασικής αρθροπλαστικής γόνατος.αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 286 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου