Θωρακοωμοπλατιαία Ορογονοθυλακίτιδα
H θωρακοωμοπλατιαία ορογονοθυλακίτιδα είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει μια επώδυνη παθολογική κατάσταση στην περιοχή της ωμοπλάτης. Συνήθως συνδυάζεται με κριγμό και πιστεύεται ότι είναι συνέπεια μιας φλεγμονής (θυλακίτιδας) κάτω από την ωμοπλάτη. Ο ορογόνος θύλακος, σε φυσιολογικές συνθήκες, επιτρέπει στην ωμοπλάτη να «γλιστράει» πάνω στο θωρακικό τοίχωμα.Αυτή η σπάνια θυλακίτιδα μπορεί να προκύψει μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το χέρι πάνω από το κεφάλι προκαλώντας κάποιες αλλαγές στην εμβιομηχανική των μυών της ωμοπλάτης, οι οποίοι λόγω κόπωσης παύουν να λειτουργούν συντονισμένα. Γι’αυτό το λόγο αυξάνεται η τριβή της ωμοπλάτης στο θωρακικό τοίχωμα και ο θύλακος που βρίσκεται ανάμεσά τους ερεθίζεται και φλεγμαίνει.
Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα και γι’αυτό υπάρχουν λίγα στοιχεία όσον αφορά στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης και χρειάζεται πολύ έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός προκειμένου να διαγνώσει την θωρακοωμοπλατιαία ορογονοθυλακίτιδα και πιο έμπειρο ώστε να την θεραπεύσει χειρουργικά.Ο καθηγητής κ. Σαλμάς έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση τόσο στην διάγνωση της ωμοθωρακικής θυλακίτιδας όσο και στην χειρουργική θεραπεία της. Έχει χειρουργήσει αρκετούς ασθενείς με θωρακοωμοπλατιαία θυλακίτιδα που έρχονται και από άλλες χώρες αφού δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτήν την παθολογική κατάσταση επισκέπτονται πολλούς γιατρούς συνήθως χωρίς να μπορούν να βρουν την σωστή διάγνωση και θεραπεία και πολλές φορές υποβάλλονται σε λάθος χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο λόγω λανθασμένης διάγνωση..

Εικόνα :Η ωμοπλάτη έρχεται σε επαφή με τις πλευρές (κόκκινος κύκλος) και δημιουργεί φλεγμονή και θυλακίτιδα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Οι ασθενείς αναφέρουν συχνά την δημιουργία ήχων ή θορύβων κριγμού («τριξίματος») κατά τη κίνηση που συνοδεύονται από αίσθημα πόνου στο άνω άκρο της ωμοπλάτης. Συμβαίνει είτε σε αθλητές κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή σε εργαζόμενους που πρέπει να επαναλαμβάνουν κάποιες κινήσεις πάνω από το κεφάλι.
Η εξέταση γίνεται με τον ώμο και τον κορμό τελείως εκτεθειμένους ώστε να μπορεί ο εξεταστής να διακρίνει όλη την ωμική ζώνη και την ωμοπλάτη. Άρχικά, εξετάζεται η συμμετρία των ώμων σε ορθστασία στην περίπτωση που υπάρχει κάποια αδυναμία των μυών της ωμοπλάτης. Στη συνέχεια, ο ασθενής καλείται να σηκώσει και να κατεβάσει το χέρι του ώστε να εκτιμηθεί η κίνηση της ωμοπλάτης και να εντοπιστεί το σημείο του πόνου.

Εικόνα :Η αδυναμία των μυών της ωμοπλάτης στα αριστερά προκαλεί την ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Εικόνα :Η φυσιολογική κίνηση της ωμοπλάτης επιτρέπει στο χέρι να κινείται και άνωθεν της κεφαλής.
Οι απλές ακτινογραφίες δεν είναι συνήθως σε θέση να δείξουν κάποια ανωμαλία στο οστό της ωμοπλάτης που να προκαλεί ερεθισμό στον οργόνο θύλακο. Η αξονική τομογραφία μπορεί όμως να περιγράψει σωστά το σχήμα της ωμοπλάτης.

Εικόνα :Αυτή η ακτινογραφία δείχνει τον ορογόνο θύλακο με πράσινο μεταξύ των πλευρών και της ωμοπλάτης. Ένα οστεοχόνδρωμα (μαύρα βέλη) συμπιέζει τον θύλακο προς τις πλευρές.

Εικόνα :Αυτή η αξονική τομογραφία περιγράφει την τρισδιάστατη ανατομία της περιοχής. Τα κόκκινα βέλη δείχνουν δύο κατάγμα πλευρών που δεν έχουν πωρωθεί (κολλήσει) και δημιουργούν ερεθισμό και φλεγμονή του θυλάκου κατά την κίνηση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αντιμετώπιση οφείλει αρχικά να είναι συντηρητική. Πρωταρχικό μέλημα είναι η ανακούφιση του ασθενούς με μια ένεση κορτικοστεροειδούς στον ορογόνο θύλακο. Η ένεση δεν είναι μόνο θεραπευτική αλλά και διαγνωστική.

Εικόνα :Η ένεση πραγματοποιείται στον θύλακο ακριβώς κάτω από την ωμοπλάτη.
Επιπλέον, συστήνεται ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση και τον συντονισμό των μυών της ωμοπλάτης.
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν επικουρικά για να ανακουφίσουν από τον πόνο.
Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για εκείνους τους ασθενείς που εξακολουθούν να υποφέρουν, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επέμβαση είναι η θετική απόκριση και ανακούφιση από την ένεση του κορτικοστεροειδούς τουλάχιστον προσωρινά. Εάν ο ασθενής δεν ανακουφίζεται καθόλου από την ένεση, είναι πολύ πιθανό να μην είναι αποτελεσματική η επέμβαση.
Η αφαίρεση του θυλάκου, στις περιπτώσεις χρόνιου πόνου, πραγματοποιείται αρθροσκοπικά. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και τα αρθροσκοπικά εργαλεία εισάγονται κάτω από την ωμοπλάτη. Επιπλέον, αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι της ωμοπλάτης για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επώδυνης πρόσκρουσης της ωμοπλάτης στις πλευρές που μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπίκα ή ανοιχτά, με μια μικρή τομή.

Εικόνα :Μια μικρή τομή στο άνω άκρο της ωμοπλάτης επιτρέπει την αφαίρεση τμήματος του οστού.

Εικόνα :Αυτή η ασθενής υπεβλήθη σε ανοιχτή και αρθροσκοπική επέμβαση.
ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την ίδια μέρα της επέμβασης από το νοσοκομείο. Τοποθετείται ένας φάκελος ανάρτησης για 4 εβδομάδες για την επούλωση των μυών της ωμοπλάτης. Η φυσικοθεραπεία ξεκινάει μετά από μία εβδομάδα και περιλαμβάνει παθητικές ασκήσεις. Μετά από 4 εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ μετά από 3 με 4 μήνες μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες.


-
Για αντιμετώπιση του προβλήματός σας
κλείστε ραντεβού online με τον γιατρό
ή καλέστε μας στο
210 7793103
Περιστατικά
Θωρακοωμοπλατιαία Ορογονοθυλακίτιδα Snapping Scapula Αρθροσκοπική ορογονοθυλακεκτομή

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας.
Πλήρες ΒιογραφικόΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
που εξειδικευόμαστε
- Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου
- Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
- Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα - Επασβέστωση ώμου
- Ρήξη-Αποκόλληση άνω τμήματος επιχείλιου χόνδρου ωμογλίνης - SLAP LESION
- Τραυματισμοί - ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
- Ρήξη τένοντα υπερακανθίου, Κακώσεις στροφικού πετάλου του ώμου και σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
- Αρθρίτιδα Ώμου με Αρθροπλαστική
- Ρήξη Μηνίσκου
- Κατάγματα άνω πέρατος του βραχιονίου οστού
- Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου
- Οσφυική Σπονδυλική Στένωση
- Δισκοκήλη
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
- Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με σύστημα πλοήγησης NAVISWISS 10 ώρες μετά το χειρουργείο
- Ολική αρθροπλαστική γόνατος - 3η μετεγχειρητική ημέρα
- Επασβέστωση 'Ωμου Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Υπερακανθίου Αφαίρεση στο ιατρείο
- 3 ώρες μετά από υβριδική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος με πρωτόκολλο Fast - Track
- Βαριά Οστεοαρθρίτιδα ισχίου - Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο
- Δισκοκήλη Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης - Μικροδισκεκτομή σε 3 ασθενείς άριστο αποτέλεσμα
- Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα - Επασβέστωση Ώμου αφαίρεση στο ιατρείο
Δημοσιεύσεις
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.
Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του