Τραυματισμοί Υποπλάτιου Τένοντα - Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, κακώσεις τένοντα

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΠΛΑΤΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ


Ο υποπλάτιος τένοντας, βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του ώμου, και αποτελεί έναν από τους τέσσερις τένοντες που απαρτίζουν το μυοτενόντιο στροφικό πέταλο του ώμου. Είναι ο ισχυρότερος τένοντας του στροφικού πετάλου και η λειτουργία του συνίσταται στην υποβοήθηση των κινήσεων της άρθρωσης του ώμου όπως η έσω στροφή του βραχιονίου, η οποία συμβαίνει όταν το άνω άκρο κινείται προς τον κορμό κατά την κίνηση π.χ. ενός χτυπήματος στο τένις ή την κολύμβηση.


κακωσεις ρηξεις υποπλατιου τενοντα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ – ΠΩΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΠΛΑΤΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΑΣ;


Οι τραυματισμοί του τενόντα του υποπλατίου είναι σχετικά σπάνιοι. Οι περισσότερες ρήξεις του στροφικού πετάλου αφορούν τον τένοντα του υπερακάνθιου ή του υπακάνθιου στο άνω και οπίσθιο τμήμα του ώμου. Οι ρήξη του υποπλατίου εμφανίζεται μετά από τραυματισμό (π.χ. πτώση) και συνήθως αφορά νεότερους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που παρουσιάζουν ρήξη του υπερακανθίου. Η ρήξη του υποπλάτιου τένοντα μπορεί επίσης να συμβεί μετά από χειρουργική επέμβαση, όπως μια ολική αρθροπλαστική ώμου, στην οποία ο υποπλάτιος τένοντας τέμνεται και στη συνέχεια συρράπτεται ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης.


κακωσεις ρηξεις υποπλατιου τενοντα

κακωσεις ρηξεις υποπλατιου τενοντα

Εικόνα: Η μαγνητική τομογραφία απεικονίζει την ρήξη του υποπλατίου τένοντα και το υπεξάρθρημα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

Ένα 46χρονος οδηγός φορτηγού έπεσε από το φορτηγό και κρατήθηκε με το δεξί του χέρι από την πλευρά της πόρτας προσπαθώντας να αποφύγει την πτώση. Όπως αναφέρει αισθάνθηκε ένα σκίσιμο, έντονο πόνο και αδυναμία. Η κλινική εξέταση ανέδειξε τα τυπικά ευρήματα της ρήξης του υποπλατίου τένοντα.


κακωσεις ρηξεις υποπλατιου τενοντα

Εικόνα: Ο εξεταστής προσπαθεί να τραβήξει προς τα έξω (κίτρινα βέλη) ενώ ο ασθενής προβάλλει αντίσταση. Η έσω στροφή από τη πλευρά της κάκωσης είναι ασθενέστερη (μαύρο βέλος), έτσι το χέρι του ασθενούς μπορεί να τραβηχτεί προς τα έξω ευκολότερα.


κακωσεις ρηξεις υποπλατιου τενοντα

Εικόνα: Από την υγιή πλευρά ο ασθενής είναι σε θέση να σηκώσει το χέρι του από τη πλάτη (εικόνα στα αριστερά με κίτρινο βέλος). Από την πλευρά της κάκωσης ο ασθενής δεν είναι σε θέση να σηκώσει το χέρι (εικόνα στα δεξιά με κίτρινο βέλος. (Lift-off sign).


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Δεδομένου ότι ο υποπλάτιος τένοντας επιτελεί πολύ σημαντικό μέρος των φυσιολογικών κινήσεων του ώμου, η ρήξη του συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χρησιμοποιείται η αρθροσκοπική μέθοδος. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να πραγματοποιηθεί με περιοχική αναισθησία (αποκλεισμό του νεύρου - μπλοκ) και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα. Η επέμβαση περιλαμβάνει την ανεύρεση του ραγέντος τένοντα, κινητοποίησή του, και την επανακαθήλωσή του στο έλασσον βραχιόνιο όγκωμα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά εργαλεία και με τη χρήση αρθροσκοπικής χειρουργικής συρραφής. Αρχικά, το σημείο καθήλωσης τραχύνεται για να προαχθεί η επούλωση του τένοντα στο οστό. Στη συνέχεια, οι άγκυρες τοποθετούνται μέσα στο οστό. Τα ράμματα από αυτές τις άγκυρες διέρχονται μέσω του τένοντα, προκειμένου να σταθεροποιηθούν πάνω στο οστό.

* (Video) Αυτό το βίντεο δείχνει μια αρθροσκοπική αποκατάσταση μερικής ρήξης του υποπλατίου τένοντα που αφορά μόνο το ανώτερο του τμήμα.


ΑΝΑΡΡΩΣΗ


Η προστασία του χειρουργημένου άκρου είναι σημαντικό να διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες από την επέμβαση. Γι’αυτό τον λόγο, το άκρο ακινητοποιείται με τη βοήθεια ειδικού φακέλου ανάρτησης και η φυσικοθεραπεία δεν δύναται να αρχίσει πριν το πέρας των 4 αυτών εβδομάδων. Με το πέρας αυτής της περιόδου, η ανάρτηση αφαιρείται και η κίνηση του ώμου μπορεί να επιτραπεί ξανά στον ασθενή. Ακολουθεί φυσικοθεραπεία που αποτελείται από ενεργητικές και παθητικές ασκήσεις υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή. Μετά από 12 εβδομάδες, ξεκινάει η ενδυνάμωση του ώμου προοδευτικά και μετά από 16 εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το τένις, το γκολφ, και το κολύμπι. Τα ομαδικά αθλήματα επαφής αποφεύγονται για τουλάχιστον 24 εβδομάδες μετά την επέμβαση.


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΠΛΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία της επέμβασης είναι η ποιότητα του τένοντα και η συνεργασία του ασθενούς κατά την διάρκεια της αποκατάστασης με την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τένοντα είναι η καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης και το ιστορικό καπνίσματος. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση εντός 6 μηνών από τον τραυματισμό παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, το κάπνισμα επηρεάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιστών, καθώς μετά τη ρήξη μπορεί ο τένοντας να εκφυλιστεί ως συνέπεια της επίδρασης των χημικών ουσιών στον καπνό. Τέλος, η πρώιμη ενεργητική κίνηση και η υπερβολική χρήση του ώμου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επαναρρήξη του τένοντα. Βάσει βιβλιογραφίας, τα αποτελέσματα της χειρουργικής αποκατάστασης του υποπλατίου είναι άριστα. Πάνω από το 90% των ασθενών αναφέρει σημαντική βελτίωση όσον αφορά στον πόνο και τη δύναμη μετά το χειρουργείο.

αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 286 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου