Μάριος Σαλμάς Καθηγητής Χειρουργός Ορθοπαιδικός: Αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, αρθρίτιδα γόνατος, οστεοαρθρίτιδα, αρθροπλαστική, ρήξη τένοντα

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Μικροδισκεκτομή για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου - Δισκοκήλη - Ριζίτιδα

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ - ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ - ΡΙΖΙΤΙΔΑ


Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η πιο συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Ο καθηγητής κ. Σαλμάς με την χειρουργική του ομάδα που περιλαμβάνει εξειδικευμένο νευροχειρουργό έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην χειρουργική θεραπεία της δισκοκήλης. Σε 500 ασθενείς που χειρουργήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια μόνο 5 ασθενείς χρειάστηκαν επανεγχείρηση που οδήγησε στην πλήρη ίαση, ενώ οι 495 είχαν πλήρη θεραπεία με το πρώτο χειρουργείο (99%). Δεν υπήρξε νευρολογική επιπλοκή σε κανέναν ασθενή. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικροδισκεκτομή με μικροσκόπιο χωρίς οστική παρέμβαση. Οι ασθενείς εξέρχονταν σε άριστη κατάσταση από το νοσοκομείο σε 2 έως 5 ώρες μετά την επέμβαση χωρίς καθόλου πόνο. Το σημαντικό πλεονέκτημα της χειρουργικής μας ομάδας είναι το μηδενικό ποσοστό επιπλοκών το οποίο εγγυούμαστε.

Γενικές Πληροφορίες
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην σπονδυλική στήλη, χρησιμεύοντας ως αμορτισέρ μεταξύ των σπονδύλων, υποστηρίζοντας το βάρος του ανθρώπινου σώματος και επιτρέποντας ένα ευρύ φάσμα κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα κεντρικό ανάγγειο πηκτοειδή πυρήνα, μία παχύρευστη γέλη (τζελ) που αποτελείται από πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, ελάχιστα χονδροκύτταρα και μεγάλη ποσότητα νερού (88%), και ο οποίος περιβάλλεται από συγκεντρικά στρώματα ινώδους ιστού και κολλαγόνου, τον ινώδη δακτύλιο. Όταν η φυσικοχημική κατάσταση του πηκτοειδούς πυρήνα είναι φυσιολογική (συνήθως στην νεαρή ηλικία) ο δίσκος μπορεί να αντέξει μεγάλα φορτία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Με την πάροδο του χρόνου, ο πηκτοειδής πυρήνας και ο ινώδης δακτύλιος χάνουν μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων τους και γι’αυτόν τον λόγο ακόμη και μικρές δυνάμεις και φορτία μπορούν να προκαλέσουν την ρήξη του ινώδους δακτυλίου και την διαφυγή-διαρροή του πηκτοειδούς πυρήνα. Ανάλογα με την εντόπιση του διαφυγόντος υλικού, η πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση (οσφυϊκή χώρα) και ενδεχομένως πόνος στα κάτω άκρα και νευρολογικά συμπτώματα στα κάτω άκρα.
Τα συμπτώματα της κήλης του μεσοσποδυλίου δίσκου συνήθως ξεκινούν χωρίς κάποιο ιδιαίτερο τραυματικό περιστατικό, όπως την άρση κάποιου μικρού βάρους ή την απότομη στροφή της μέσης. Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και συναντάται πιο συχνά στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μεταξύ των 35 και 50 ετών, ηλικία κατά την οποία ο δίσκος έχει ήδη υποστεί σημαντικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε αντίθεση με την σπονδυλική στένωση που συναντάται πιο συχνά σε ηλικίες πάνω από 60 ετών.


ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΚΑΙ ΚΗΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ


Λόγω της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και της φθοράς οι δίσκοι χάνουν ένα μεγάλο μέρος του υγρού τους που σε φυσιολογικές συνθήκες τους προσδίδει ελαστικότητα και αντοχή. Ως αποτέλεσμα, οι δίσκοι γίνονται πιο σκληροί και επίπεδοι. Αυτή η διαδικασία, γνωστή και ως εκφύλιση, ξεκινά από μικρή ηλικία και συχνά εμφανίζεται πρώιμα σε απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία).
Όταν ασκείται επαναλαμβανόμενη αξονική πίεση στην σπονδυλική στήλη, ο δίσκος και ειδικότερα ο ινώδης δακτύλιος ενδέχεται να υποστεί ρήξη ή ρωγμή. Στην οσφυϊκή μοίρα, η προεξοχή του δίσκου μπορεί να οδηγήσει σε πιεστικά φαινόμενα της πιο κοντινής ρίζας των νωτιαίων νεύρων. Επιπλέον, το υλικό του πηκτοειδούς πυρήνα που διαφεύγει μπορεί με τη σειρά του να ερεθίσει το νεύρο και να προκαλέσει τοπικά φλεγμονή. Το αποτέλεσμα είναι ένα οξύ αίσθημα πόνου που αντανακλά από την οσφυϊκή χώρα στους γλουτούς και στα κάτω άκρα. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκφυλιστική αλλοίωση του δίσκου(δισκίτιδα) δεν είναι απαραίτητα μια προοδευτική πάθηση per se και δεν οδηγεί πάντοτε σε κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Υπάρχουν πολλοί όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου και του πόνου που τις συνοδεύει, όπως «κήλη δίσκου», «δισκοκήλη» οι οποίες χρησιμοποιούνται αδιακρίτως.
Δυστυχώς, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας δεν συμφωνούν σχετικά με τον ακριβή ορισμό αυτών των κλινικών περιπτώσεων και με τους παρόντες όρους, ενώ συγχρόνως οι ασθενείς νιώθουν σύγχυση ακούγοντας διαφορετικούς όρους για το ίδιο πρόβλημα.
Αντί να ασχολείται ο ασθενής με τους ακριβείς όρους που περιγράφουν το πρόβλημά του, είναι πιο χρήσιμο να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της ακριβούς ιατρικής διάγνωσης. Η ιατρική διάγνωση προσδιορίζει την πραγματική αιτία του πόνου στην οσφυϊκή χώρα και στα κάτω άκρα του ασθενούς.

Με σκοπό την διάγνωση ο Ορθοπαιδικός ακολουθεί τρία συγκεκριμένα βήματα:
1. Λήψη ατομικού ιστορικού
2. Πλήρη φυσική εξέταση
3. Μία ή περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις (αν χρειαστεί).


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ


Ενώ η δισκοκήλη στην οσφυϊκή μοίρα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη, για τους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα δε διαρκούν. Περίπου το 90% των ανθρώπων που βιώνουν τα συμπτώματα της οσφυϊκής δισκοκήλης αναρρώνουν το αργότερο σε έξι εβδομάδες ακόμη και χώρις ιατρική περίθαλψη.

Πιστεύεται ότι τα συμπτώματα υφίενται κυρίως για τρεις λόγους:
• Η άμυνα του οργανισμού επιτίθεται στο υλικό της κήλης ως ξένο, οδηγώντας σε συρρίκνωση του μεγέθους της, αποσυμπιέζοντας με αυτόν τον τρόπο σταδιακά την ρίζα του νεύρου που συμπιέζεται.
• Με την πάροδο του χρόνου, ο πηκτοειδής πυρήνας αφυδατώνεται στα πλαίσια της γήρανσης μειώνοντας τον συνολικό του όγκο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται λιγότερο πιθανή η επέκταση και πίεση ενός νεύρου ή του νωτιαίου μυελού.
• Οι ασκήσεις έκτασης της ράχης μπορεί να μετακινήσουν το υλικό της δισκοκήλης μακριά από τις ρίζες των νεύρων, ή ακόμη και εντός του ινώδους δακτυλίου ξανά. Πρόκειται για μια θεωρία όμως που αποτελεί θέμα συζήτησης στην ιατρική κοινότητα.
Γενικά πιστεύεται ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται επειδή το μικρότερο μέγεθος του υλικού της δισκοκήλης μειώνει τις πιθανότητες ερεθισμού του νεύρου ενώ παράλληλα απορροφάται ένα μεγάλο μέρος της. Αν και η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου απαιτεί προσοχή όταν γίνεται επώδυνη για τον ασθενή, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές το απεικονιστικό εύρημα μιας κήλης δεν συνοδεύεται απαραίτητα από πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Όμως η περίπτωση που η δισκοκήλη προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα είναι άκρως επείγουσα και χρειάζεται εκτίμηση από τον ορθοπαιδικό ή τον νευροχειρουργό, διότι μπορεί να απαιτεί άμεσα χειρουργική επέμβαση άλλως να παραμείνουν μόνιμες νευρολογικές βλάβες που δεν διορθώνονται εκ των υστέρων ενώ μπορούσαν εύκολα να είχαν προληφθεί.Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η δισκοκήλη απαιτεί άμεση διάγνωση και εκτίμηση.Έτσι εάν υπάρχει πόνος στην μέση με αντανάκλαση στο πόδι πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα εξειδικευμένο κέντρο όπως το ιατρείο μας.

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Όπως αναφέρθηκε, είναι συχνό μια κήλη δίσκου να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα σε ένα κοντινό νεύρο προκαλώντας πόνο που αντανακλά σε όλο το μήκος κατανομής του νεύρου (δηλαδή της περιοχής που νευρώνεται από το συγκεκριμένο νεύρο). Η κήλη ενός οσφυϊκού μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η πιο κοινή αιτία ισχιαλγίας, δηλαδή πόνου και υπαισθησίας στο πίσω μέρος του κάτω άκρου. Μερικά από τα τα πιο κοινά χαρακτηριστικά είναι:
• Πόνος στο κάτω άκρο: Συνήθως η ένταση του πόνου στο πόδι είναι μεγαλύτερη από αυτήν στη μέση. Εάν ο πόνος αφορά το ισχιακό νεύρο αναφέρεται ως ισχιαλγία.
• Νευρολογικά συμπτώματα στο κάτω άκρο: Υπαισθησία, αναισθησία και αδυναμία είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αναφέρει ο ασθενής.
• Συμπτώματα των οποίων η εντόπιση μεταβάλλεται: Ανάλογα με το μέγεθος της κήλης και την εντόπισή της στο σπονδυλικό τρήμα, τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν τη μέση (οσφυϊκή χώρα), τους γλουτούς, το πρόσθιο ή οπίσθιο μέρος του μήρου, το πόδι ή τα δάκτυλα του ποδιού, ενώ τυπικά επηρεάζει μόνο τη μια πλευρά του σώματος.
• Αδυναμία ραχιαίας κάμψης του πόδα (Foot drop): Ορισμένες φορές μια ευμεγέθης κήλη μπορεί να πιέσει το νεύρο σε τέτοιο βαθμό που να προκαλέσει αδυναμία-παράλυση συγκεκριμένων μυών (πρόσθιος κνημιαίος μυς) που προάγουν την ραχιαία κάμψη του ποδιού και αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα από μόνο του.
• Οσφυαλγία (Low back pain): Ο πόνος στην μέση (οσφυϊκή χώρα) συναντάται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά όχι πάντα, και συνοδεύεται από δυσκαμψία. Υφίεται μετά από ξεκούραση (κλινοστατισμό) μερικών ημερών.
• Πόνος που χειροτερεύει με την κίνηση και με συγκεκριμένες στάσεις: Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει μετά από πολύωρη ορθοστασία ή περπάτημα, ένα φτέρνισμα ή ακόμη και έντονο γέλιο.


ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ: ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΥ (ΡΙΖΙΤΙΔΑ) ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΓΕΝΗΣ ΠΟΝΟΣ


Κατά τον προσδιορισμό της αιτίας που μπορεί να δημιουργεί αίσθημα πόνου στην οσφυϊκή χώρα και να αφορά τον μεσοσπονδύλιο δίσκο χρησιμοποιούνται δύο όροι:

ΡΙΖΙΤΙΔΑ (ΡΙΖΙΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΥ)

Όταν ο ασθενής πάσχει από μια συμπτωματική κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο ίδιος ο δίσκος δεν είναι επώδυνος.
Αντιθέτως, το υλικό (πηκτοειδής πυρήνας) που προπίπτει ή διαρρέει από το εσωτερικό του δίσκου πιέζει και ερεθίζει την πιο κοντινή ρίζα του νεύρου που εξέρχεται από τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η βλάβη παράγει αίσθημα πόνου που ονομάζεται ριζιτικός πόνος ο οποίος πέραν της περιοχής της οσφύος (οσφυαλγία) αντανακλάει και σε άλλα μέρη του σώματος και ειδικότερα στα κάτω άκρα. Στην περίπτωση που αφορά τις ρίζες των νεύρων που απαρτίζουν το ισχιακό νεύρο ονομάζεται ισχιαλγία.

ΔΙΣΚΟΓΕΝΗΣ ΠΟΝΟΣ

Στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από εκσεσημασμένη εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, χωρίς το εύρημα της κήλης του δίσκου, τότε ο πόνος εντοπίζεται στην εν λόγω περιοχή και οφείλεται αποκλειστικά στην εκφύλιση του δίσκου χωρίς να αντανακλά στα κάτω άκρα (axial pain).
Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να αφορά την αυχενική, την θωρακική ή την οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντοπίζονται στην οσφυική χώρα («μέση») δεδομένου ότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων που δέχεται η σπονδυλική στήλη σε καθημερινή βάση.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο όρος της «κήλης του δίσκου» ή του «εκφυλισμένου δίσκου» παραπέμπουν σε απεικονιστικά ευρήματα ακτινογραφιών, αξονικής (CT) ή μαγνητικής τομογραφίας (MRI), τα οποία αν και πολύ σημαντικά, δεν αρκούν για να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία του πόνου. Αντιθέτως, η κλινική εικόνα και η φυσική εξέταση του ασθενούς από τον Ορθοπαιδικό θα οριστικοποιήσει οποιαδήποτε υποψία και οδηγήσει στην ακριβή διάγνωση.


ΣΠΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΙΠΠΟΥΡΙΔΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ


Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων) ή του εντέρου (ακράτεια κοπράνων), καθώς και μούδιασμα στην οπίσθια πλευρά αμφότερων των μηρών (δίκην σέλας αλόγου) με συνοδό αδυναμία στα κάτω άκρα ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή. Πρόκειται για μια σοβαρή και επείγουσα παθολογική κατάσταση η οποία προκαλείται από μια ευμεγέθη κήλη που πίεζει τις ρίζες των νεύρων που εξέρχονται κάτωθεν του μυελικού κώνου (ιππουρίδα). Ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά εντός 48 ώρων στην προσπάθεια να αναστραφούν οι νευρολογικές βλάβες.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ


Η κλινική διάγνωση ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά που περιλαμβάνει:
• Το ιατρικό ιστορικό
• Την φυσική εξέταση
• Τον απεικονιστικό έλεγχο


ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Οι ασθενείς που παρουσιάζονται με τα προαναφερθέντα συμπτώματα στον Ορθοπαιδικό θα πρέπει να ερωτηθούν σχετικά:
• Με τον τύπο του πόνου. Ζητείται από τον ασθενή να περιγράψει τα χαρακτηριστικα του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της εντόπισης και των δραστηριοτήτων που τον προκαλούν.
• Συνοδά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. Οστεοπόρωση
• Πληροφορίες σχετικά με την εργασία και την καθημερινή ζώη του ασθενούς.
• Οικογενειακό ιστορικό.
Τέλος, οποιοδήποτε ιστορικό αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης, θα πρέπει να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό.


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ


Αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την διάγνωση και περιλαμβάνει την επισκόπηση και παρατήρηση των κινήσεων του ασθενούς καθώς και την ψηλάφηση σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές δοκιμασίες (τεστ). Πιο συγκεκριμένα:
• Νευρολογική εξέταση: Για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νευρολογικό έλλειμμα ο Ορθοπαιδικός εξετάζει τα κάτω άκρα για σημεία υπαισθησίας, μουδιάσματος ή αδυναμίας. Συνήθως ζητείται από τον ασθενή να περπατήσει στις μύτες και τις πτέρνες ενώ τέλος ελέγχονται τα αντανακλαστικά των κάτω άκρων άμφω.
• Εύρος κίνησης: Ζητείται από τον ασθενή κάμψει και να εκτείνει τη μέση του ως εκεί που του επιτρέπει ο πόνος.
• Δοκιμασία Lasegue: Με τον ασθενή σε ύπτια θέση και τα γόνατα τεντωμένα, ο Ορθοπαιδικός καμπτεί (σηκώνει) τα πόδια και εκλύει πόνο στην μέση (οσφυϊκή μοίρα) συνήθως μεταξύ 30° και 70°.
• Πλήρης νευραγγειακός έλεγχος αμφότερων των κάτω άκρων.
• Ψηλάφηση της περιοχής της οσφύος.
• Παρατήρηση της βάδισης του ασθενούς.
Σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζεται κάνενα από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν και το επίπεδο του πόνου είναι ανεκτό από τον ασθενή, πολλές φορές δεν απαιτείται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος και προγραμματίζεται επανέλεγχος.


ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Ο απεικονιστικός έλεγχος εκτελείται αφενός για να αποκλείσει μερικές από τις πιο σπάνιες αιτίες οσφυαλγίας όπως το κάταγμα, τους όγκους και τις λοιμώξεις και αφετέρου για να περιγράψει καλύτερα και να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης που έχει προηγηθεί.
Ακτινογραφίες: Για τον αποκλεισμό πιθανού κατάγματος (π.χ. σε ασθενείς με οστεοπόρωση ή ιστορικό τραύματος), όγκου ή λοίμωξης.
Μαγνητική Τομογραφία: Συνήθως παρέχει τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μιας δισκοκήλης, την εντόπιση και το μέγεθός της, καθώς και τα πιεστικά φαινόμενα που προκαλεί. Πολλές φορές εκτελείται για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό. Βοηθά στον αποκλεισμό για σπονδυλική στένωση.
Αξονική Τομογραφία: Στις περιπτώσεις που αντενδείκνυται η Μαγνητική Τομογραφία.
Μυελογράφημα ή Μυελογραφία (CT): Γίνεται χρήση σκιαγραφικού μέσου για να απεικονιστεί ο νωτιαίος μυελός και τα νωτιαία νεύρα. Μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την κήλη αλλά αποτελεί μια επεμβατική εξέταση.
Ηλεκτρομυογράφημα: Μπορεί να εντοπίσει ποιά νευρική ρίζα επηρεάζεται.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ



ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα τα συμπτώματα υφίενται εντός έξι εβδομάδων, και γι’αυτόν τον λόγο αρχικά συστήνεται η συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία, πλην εκείνων των περιπτώσεων στις οποίες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.


ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ


Ο έλεγχος του έντονου πόνου είναι μια επείγουσα ανάγκη όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Στις αρχικές επιλογές περιλαμβάνονται:
Φαρμακευτική αγωγή: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ασθενή. Επιπλέον κάποια μυοχαλαρωτικά φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να μειώσουν τον μυϊκό σπασμό στην οσφυϊκή χώρα.
Θερμά – ψυχρά επιθέματα: Βοηθούν στην ανακούφιση από επώδυνους μυϊκούς σπασμούς μετά τις πρώτες 48 ώρες.
Κλινοστατισμός: Η ξεκούραση στο κρεβάτι μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή αλλά συνιστάται μόνο για τις πρώτες μέρες καθώς η παράταση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκαμψία. Μετά τις πρώτες ημέρες συνιστάται αποφυγή βαρέων χειρωνακτικών εργασιών και δραστηριοτήτων με διαλείμματα ανάπαυσης.


ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Φυσικοθεραπεία: Σημαντική για να καταδείξει στον ασθενή κάποιες στοχευμένες ασκήσεις υπερέκτασης της σπονδυλικής στήλης στην φάση της αποκατάστασης. Επιπλέον, το πρόγραμμα μπορεί να διδάξει στον ασθενή ασφαλέστερους τρόπους για να εκτελούν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Επισκληρίδιος έγχυση στεροειδών: Μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια ύφεση των συμπτωμάτων και ανακούφιση του ασθενούς. Ωστόσο, συχνά δεν επιλύει το πρόβλημα και οι ασθενείς επανεμφανίζουν τα συμπτώματα.
Τέλος, αναφέρονται και οι μέθοδοι του βελονισμού (αποτελεί πλέον επίσημη ένδειξη από τον οργανισμό φαρμάκων των Ην. Πολιτειών) και της χειροπρακτικής, οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στον ασθενή αλλά ακολουθώντας συγκεκριμένες ενδείξεις και για έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών. Είναι προς το συμφέρον του ασθενούς να συμβουλευτεί αρχικά τον Ορθοπαιδικό για την διάγνωση και τον αποκλεισμό νευρολογικών ελλειμμάτων καθώς και για την αντιμετώπιση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τις γνωστές συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Όταν ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα εμμένουν και δεν υφίενται μετά από μια περίοδο έξι εβδομάδων τότε συνιστάται στον ασθενή η χειρουργική αντιμετώπιση. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα αποτελεί την πιο συχνή αιτία χειρουργικής επέμβασης στην σπονδυλική στήλη στους ενήλικες.
Χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί εάν:
• Ο ασθενής αναφέρει έντονο πόνο που δεν του επιτρέπει να διατηρήσει ένα φυσιολογικό επίπεδο στις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως η ορθοστασία και το περπάτημα.
• Ο ασθενής βιώνει προοδευτικά επιδεινούμενα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αδυναμία στα κάτω άκρα και/ή μούδιασμα.
• Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (και τα δύο τελευταία συμπτώματα αποτελούν ένδειξη για επείγουσα χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών και όχι αναμονή έξι εβδομάδων).
• Ο ασθενής δεν ωφελείται από την συντηρητική αγωγή (ΜΣΑΦ, φυσικοθεραπεία)
Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως αναφέρθηκε) η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συσταθεί και πριν το διάστημα των έξι εβδομάδων.


ΟΣΦΥΪΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ


Στην χειρουργική επέμβαση της οσφυϊκής μικροδισκεκτομής εκτέμνεται ένα μικρό μέρος του οστού πάνω απο την νευρική ρίζα μαζί με ένα μεγάλο μέρος του υλικού της δισκοκήλης που την πιέζει και την ερεθίζει, παρέχοντάς της περισσότερο χώρο. Μέσω μιας μικρής τομής, διανοίγεται ένα παράθυρο στην σπονδυλική στήλη με διάμετρο περί τα τρία με τέσσερα εκατοστά και μέσα από αυτόν τον χώρο αφαιρείται οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί συμπιεστικά φαινόμενα στην νευρική ρίζα.
Πιο συγκεκριμένα:
• Εκτελείται μια μικρή τομή περί τα 3-4 εκαστοστά στην μέση γραμμή της σπονδυλικής στήλης στο ύψος της δισκοκήλης στην οσφυϊκή μοίρα.
• Οι ραχιαίοι μύες (erector spinae) ανασηκώνονται και απομακρύνονται από το πέταλο (lamina) του σπονδύλου. Δεδομένου ότι αυτοί οι μύες έχουν κάθετη φορά, προτιμάται να μετακινούνται και μην τέμνονται.
• Ο χειρουργός εισέρχεται στον χώρο του σπονδυλικού τρήματος αφαιρώντας ένα μικρό κομμάτι του ωχρού συνδέσμου και με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου μπορεί να αφαιρέσει όλους εκείνους τους ιστούς (οστεόφυτα, υλικό δισκοκήλης) πέριξ της εν λόγω νευρικής ρίζας.
• Συχνά αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι της ζυγοαποφυσιακής διάρθρωσης (facet joint) για την διευκόλυνση της πρόσβασης στην νευρική ρίζα και για να αυξηθεί ο χώρος πέριξ του νεύρου.
• Στη συνέχεια, η νευρική ρίζα μετακινείται με λεπτούς χειρισμούς και αφαιρείται το υλικό της δισκοκήλης που προπίπτει και πιέζει τη νευρική ρίζα.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των αρθρώσεων, των συνδέσμων και των μυών έχει μείνει ανέπαφο, η μικροδισκεκτομή δεν αλλάζει την μηχανική δομή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Σε γενικές γραμμές η καλυτέρευση των συμπτωμάτων του ασθενούς που οφείλονται σε κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου διαφαίνεται στις πρώτες 2 με 3 ώρες. Όσο ο πόνος είναι ανεκτός και ο ασθενής μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά, είναι συνήθως προτιμότερο να καθυστερήσει η επέμβαση για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να δούμε αν θα υφεθούν τα συμπτώματα με τη συντηρητική θεραπεία.
Εάν ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα στο κάτω άκρο δεν υποχωρούν με την συντηρητική αγωγή, τότε ενδείκνυται η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της μικροδισκεκτομής που προαναφέρθηκε.
Η άμεση χειρουργική επέμβαση σε επείγουσα βάση είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις της ιππουριδικής συνδρομής ή των προοδευτικά επιδεινούμενων νευρολογικών ελλειμμάτων. Τέλος, ένδειξη για χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει και ο έντονος πόνος στο κάτω άκρο.


https://www.uscspine.com/treatement-options/back-treatment/microdiscectomy/


ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ


Το ποσοστό επιτυχίας για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της μικροδισκεκτομής είναι περίπου 99% στις επεμβάσεις μας.



ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ - ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ - ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ - ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο4-Ο5 , ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ - 1 ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο3-Ο4 , ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ- ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ- ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ΑΜΣΣ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο4-Ο5




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο5 Ι1 ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο5 Ι1 ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ- ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




3 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο4 Ο5 -ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ




ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ Ο5 Ι1- ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ- 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο2-Ο3




ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ - ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ - ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ




ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ Ο4- Ο5 , ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ Ο4 -Ο5






αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 289 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου