Αρθροπλαστική Γόνατος - Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός - arthroplastiki gonatos

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ


Ο ασθενής, μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος αναμένει να επιστρέψει στον προ του χειρουργείου τρόπο ζωής, χωρίς όμως τον πόνο, γεγονός που ισχύει, αλλά απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Γι’αυτόν τον λόγο, η ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στο πρόγραμμα της μετεγχειρητικής αποκατάστασης θα βοηθήσει στη γρηγορότερη επιτεύξη του στόχου και ενός καλύτερου, συνολικά, αποτελέσματος.
Στο τέλος του προγράμματος, ο ασθενής επιστρέφει σε σχεδόν όλες τις καθημερινές δραστηριότητές του, αποφεύγοντας όμως κινήσεις και ασκήσεις που υποβάλλουν το χειρουργημένο γόνατο σε υπερβολική φόρτιση, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο (τζόκινγκ).


ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Η νοσηλεία στο νοσοκομείο μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος θα πάρει 1-4 ημέρες και εξαρτάται από την ταχύτητα της αποκατάστασής του ασθενούς.

Πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο ασθενής θα πρέπει να έχει πετύχει αρκετούς στόχους, όπως:
• Το να σηκώνεται από το κρεβάτι μόνος του
• Το να μειωθεί ο πόνος σε αποδεκτά επίπεδα
• Να είναι ικανός να αυτοεξυπηρετείται όσον αφορά στη σίτιση, και στη χρήση του μπάνιου.
• Να είναι ικανός να εκτελέσει τις κατάλληλες ασκήσεις της αποκατάστασης στο σπίτι.
• Να βαδίζει με τη βοήθεια βακτηρίας (μπαστουνιού) ή περιπατητήρα σε επίπεδο και ομαλό έδαφος ανεβοκατεβαίνοντας ενδεχομένως 2-3 σκαλιά.
• Να κατανοήσει όλες τις οδηγίες που θα δοθούν για να εξασφαλιστεί η γρήγορη και σωστή αποκατάσταση.
Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους, τότε ίσως είναι προτιμότερο να παραμείνει κάποιες μέρες ακόμα στο νοσοκομείο ή σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης. Αν και η πιθανότητα επιπλοκών μετά από χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι μικρή, εάν και εφόσον συμβούν μπορεί να παρατείνουν τους χρόνους για την πλήρη αποκατάσταση. Ο θεράπων ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή για τις επιπλοκές αυτές και θα του παρουσιάσει τα πιθανά συμπτώματα, για να είναι σε εγρήγορση.

Συμπτώματα και ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή:
• Πυρετός > 380
• Ρίγος
• Ερυθρότητα, ευαισθησία ή οίδημα του τραύματος
• Διαπύηση του τραύματος
• Αυξανόμενος πόνος με την δραστηριότητα και την ανάπαυση

Συμπτώματα και ανησυχητικά σημεία πιθανής θρόμβωσης:
• Πόνος στη γάμπα ή στο πόδι μακριά από την τομή του δέρματος
• Ευαισθησία άνωθεν ή κάτωθεν του γόνατος
• Αυξανόμενο οίδημα (πρήξιμο) στη γάμπα (γαστροκνημία), στο πόδι ή στην ποδοκνημική άρθρωση

Πολύ σπάνια, ένας θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προς τους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, μια κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Σημεία που υποδηλώνουν ότι ένας θρόμβος αίματος έχει ταξιδέψει προς τους πνεύμονες είναι:
• Αναπνευστική δυσχέρεια
• Ξαφνική έναρξη άλγους στο στήθος
• Εντοπισμένος πόνος στο στήθος με συνοδό βήχα
Στη περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ο θεράπων ιατρός.


ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Πριν το χειρουργείο είναι χρήσιμο να ενημερώσει ο ασθενής τους οικείους του (συγγενείς και φίλους) ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν κατά την μετεγχειρητική περίοδο.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


Ορισμένες οδηγίες μπορεί να φανούν χρήσιμες στους ασθενείς όσον αφορά στις αλλαγές που χρειάζονται για τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο:
• Μετακίνηση οποιουδήποτε φυσικού εμποδίου που θα μπορούσε να μπεί στο δρόμο του ασθενούς και να τον κάνει να παραπατήσει και να σκοντάψει.
• Τακτοποίηση των καλωδίων που υπάρχουν στο σπίτι, ώστε να μην μπαίνουν στο δρόμο και προκαλέσουν ατύχημα.
• Μετακίνηση των επίπλων, ώστε να μπορεί ο ασθενής να κινείται ελεύθερα με μια βακτηρία (μπαστούνι) ή έναν περιπατητήρα τύπου «Π».


δραστηριοτητες μετα απο ολικη αρθροπλαστικη γονατος

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ


Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας στο σπίτι, ο ασθενής θα πρέπει να περιποιείται το τραύμα για να αποφύγει τη μόλυνση:
• Η περιοχή του τραύματος πρέπει να παραμένει καθαρή και στεγνή. Θα πρέπει να γίνονται αλλαγές του τραύματος επιμελώς και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
• Ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει αν και πότε μπορεί να βραχεί το τράυμα
Αν το τραύμα αλλάξει χαρακτήρα και αρχίζει να γίνεται ερυθρό πρέπει να ενημερωθεί ο χειρουργός


ΟΙΔΗΜΑ


Ένα ήπιο με μέτριας έντασης οίδημα είναι φυσιολογικό για τους πρώτους 3-6 μήνες μετεγχειρητικά. Για να περιοριστεί το οίδημα, ο ασθενής οφείλει να ανασηκώσει το σκέλος και να τοποθετήσει πάγο. Επιπλέον, η περίδεση-επίδεση του σκέλους μπορεί επίσης να ελαττώσει το οίδημα, αλλά θα πρέπει να τοποθετείται από έμπειρο προσωπικό. Στην περίπτωση απότομου και εμφανούς οιδήματος θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο θεράπων ιατρός, καθώς αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα θρόμβωσης.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Τα φάρμακα στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνουν ναρκωτικά ή μη ναρκωτικά σκευάσματα, αντιπηκτική αγωγή από του στόματος ή ενέσιμη και χάπια για τη ζάλη και τη ναυτία.
Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η πρόληψη οποιασδήποτε λοίμωξης που μπορεί να προσβάλλει την άρθρωση. Ο ασθενής οφείλει να λαμβάνει προληπτικά αντιβιοτική αγωγή κάθε φορά που μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος φλεγμονής, όπως για παράδειγμα κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, ο οποίος και πρέπει να είναι ενήμερος για τις επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο ασθενής.


ΔΙΑΙΤΑ


Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει μια φυσιολογική δίαιτα. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη σκευασμάτων βιταμινών ή σιδήρου. Επίσης, μπορεί να συστήσει την αποφυγή της λήψης βιταμίνης Κ, ιδίως όταν αυτή συνδυάζεται με την αντιπηκτική αγωγή. Επίσης, θα πρέπει να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος του ασθενούς, ώστε να μην φορτίζεται με επιπλέον κιλά η άρθρωση.


ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


Ο ασθενής μετά την επιστροφή του στο σπίτι οφείλει να είναι δραστήριος. Το κλειδί στην αποθεραπεία είναι να προστίθενται καθημερινά νέες ασκήσεις. Αν και θα υπάρξουν καλές και λιγότερο καλές ημέρες, θα παρατηρηθεί μια σταδιακή βελτίωση. Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:
ΟΔΗΓΗΣΗ: Στις περισσότερες περιπτώσεις η οδήγηση μπορεί να αρχίσει μόλις σταματήσει τη λήψη ναρκωτικών φαρμάκων και όταν τα αντανακλαστικά του ασθενούς επανέλθουν στο φυσιολογικό. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
ΥΠΝΟΣ: Ο ασθενής μπορεί να κοιμηθεί ελεύθερα σε κάθε πλευρά, μπρούμυτα ή ανάσκελα.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: Ανάλογα με το είδος της εργασίας αλλά και με την ταχύτητα της αποθεραπείας του ασθενούς μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιστροφή στην εργασία. Πρόκειται – και σ’αυτήν την περίπτωση - για αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ο ασθενής είναι καλό να συνεχίσει με τις ασκήσεις του φυσικοθεραπευτή για δύο μήνες μετεγχειρητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να προτείνει άσκηση με το στατικό ποδήλατο στο σπίτι για την διατήρηση του μυϊκού τόνου και της ευλυγισίας του γόνατος. Μετά το πέρας των δύο μηνών, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει με μια σειρά από ασκήσεις, όπως:
• Περπάτημα
• Κολύμβηση. Πρόκειται για μια άριστη άσκηση μικρής καταπόνησης για το γόνατο μετά από αρθροπλαστική γόνατος.
Τα ταξίδια με το αεροπλάνο μπορούν να πραγματοποιηθούν με την άδεια του θεράποντος ιατρού και ανάλογα το στάδιο της αποθεραπείας, διότι οι αλλαγές στην πίεση της ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στο πάσχον σκέλος.


αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου