Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ


Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια επώδυνη παθολογική κατάσταση που προκαλείται από αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των μυών σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτή η πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και να εμποδίσει την μεταφορά θρεπτικών ουσιών και την οξυγόνωση των μαλακών ιστών και κυρίως των νεύρων και των μυικών κυττάρων.

Το σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο:
Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και είναι συνήθως αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού. Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των μυών και νεύρων.
Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος προκαλείται συνήθως μετά από παρατεταμένη άσκηση (π.χ. δρομείς μεγάλων αποστάσεων) και δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από πόνο που επιδεινώνεται με την μυϊκή δραστηριότητα.


ΑΝΑΤΟΜΙΑ


Τα διαμερίσματα στο ανθρώπινο σώμα ορίζονται ως ομάδες μυών, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και στα πόδια που περικλείονται από μία ανένδοτη και σκληρή μεμβράνη που ονομάζεται περιτονία. Ο ρόλος της περιτονίας είναι να παρέχει σταθερότητα και ως εκ τούτου δεν διατείνεται εύκολα.


συνδρομο διαμερισματος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Το σύνδρομο διαμερίσματος αναπτύσσεται μετά από οίδημα εντός ενός διαμερίσματος – κυρίως λόγω αιματώματος –. Επειδή η περιτονία που το περιβάλλει είναι ανένδοτη, αυξάνεται η ενδοδιαμερισματική πίεση γύρω από τα τριχοειδή αγγεία, τα νεύρα και τους μύες διαταράσσοντας τη ροή του αίματος. Χωρίς την σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, τα νεύρα και οι μύες μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.
Στο οξύ σύνδρομο διαμερίσματος, αν δεν αποσυμπιεστεί ο εν λόγω ανατομικός χώρος μπορεί να επέλθει νέκρωση των ιστών και μόνιμη αναπηρία. Αντίθετα στο χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος από κόπωση δεν περιγράφονται ανεπανόρθωτες βλάβες. Το σύνδρομο διαμερίσματος εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσθιο διαμέρισμα της κνήμης, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στον βραχίονα, τους γλουτούς, τα χέρια και τα πόδια.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ


ΟΞΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος εμφανίζεται μετά από σοβαρούς τραυματισμούς όπως τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις από ύψος που περιλαμβάνουν συνήθως σοβαρές κακώσεις ή κατάγματα.
Οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για την ανάπτυξη του συνδρόμου διαμερίσματος περιλαμβάνουν:
- Κατάγματα.
- Κακώσεις μαλακών ιστών με μεγάλο μωλωπισμό (μελανιά). Αυτού του είδους ο τραυματισμός μπορεί π.χ. να είναι αποτέλεσμα πτώσης δικύκλου στην κνήμη ή άμεσης πλήξης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Συνθλιπτικές κακώσεις.
- Αποκατάσταση της ροής του αίματος μετά από παρατεταμένη διακοπή λόγω αγγειακής βλάβης. Ορισμένες φορές, η ροή του αίματος μπορεί να διακοπεί λόγω παρατεταμένης πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φυσιολογικά, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι κινούνται μετά από την ανάπτυξη παροδικής ισχαιμίας όσο κοιμούνται, αλλά σε περιπτώσεις νευρολογικής νόσου ή μεγάλης κατανάλωσης αλκοολ ή ναρκωτικών ουσιών μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σύνδρομο διαμερίσματος.
- Αναβολικά στεροειδή φάρμακα
- Σφιχτές περιδέσεις ή νάρθηκες. Στην υποψία ανάπτυξης συνδρόμου διαμερίσματος πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.

ΧΡΟΝΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Η υπερβολική και παρατεταμένη προσπάθεια κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα οδηγώντας σε χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το τρέξιμο, τη ποδηλασία ή την κολύμβηση είναι πιθανό - αν και σπάνιο - να αναπτύξουν χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος. Ο πόνος συνήθως υφίεται με τη διακοπή της άσκησης χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΟΞΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
- Το κλασικό σύμπτωμα του συνδρόμου διαμερίσματος είναι ο πόνος, κυρίως όταν διατείνονται οι μύες εντός του διαμερίσματος.
- Ο πόνος είναι πιο έντονος απ’ότι θα αναμενόταν από τον ίδιο τον τραυματισμό ενώ μπορεί να παρουσιαστεί υπαισθησία ή παραισθησία της περιοχής (μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα») ή και αίσθηση καύσου.
- Ειδικότερα, η υπαισθησία και η πάρεση (παράλυση) είναι συμπτώματα που εμφανίζονται αργότερα και είναι σημάδι μόνιμης βλάβης των ιστών.

ΧΡΟΝΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Στο χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος προκαλείται πόνος ή κράμπες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο πόνος υποχωρεί όταν σταματήσει η άσκηση και πιο συχνά αφορά τα κάτω άκρα.
Στα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνονται επίσης:
- Υπαισθησία
- Δυσκολία στην κίνηση
- Ορατή διόγκωση των μυών


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗΟΞΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση. Ο ασθενής οφείλει να επισκεφθεί άμεσα το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου. Ο ιατρός επί της υποψίας οφείλει να μετρήσει την ενδοδιαμερισματική πίεση για να διαγνώσει το σύνδρομο.

ΧΡΟΝΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Για την διάγνωση του χρονίου συνδρόμου διαμερίσματος, ο ιατρός οφείλει να αποκλείσει όλες τις άλλες παθήσεις που μπορούν να μιμηθούν την προαναφερθείσα συμπτωματολογία, όπως τις τενοντίτιδες. Επιπλέον μπορεί π.χ. να συστήσει ακτινολογικό έλεγχο για τον αποκλεισμό πιθανού κατάγματος κνήμης εκ κοπώσεως.
Για την επιβεβαίωση, ο ιατρός μετράει την ενδοδιαμερισματική πίεση πριν και μετά την άσκηση, καταγράφοντας τις διαφορές.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΟΞΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Ο Ορθοπαιδικός με συγκεκριμένες τομές διανοίγει το δέρμα και τις περιτονίες που καλύπτουν το διαμέρισμα. Τις περισσότερες φορές το οίδημα δεν επιτρέπει την άμεση σύγκλειση του δέρματος. Σ’αυτήν την περίπτωση το χειρουργικό τραύμα συγκλείεται σε δεύτερο χρόνο με -ή χωρίς- τη χρήση δερματικού μοσχεύματος.

ΧΡΟΝΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Συντηρητική θεραπεία:
Η φυσικοθεραπεία, τα ορθωτικά πέλματα (ένθετα για τα υποδήματα) και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αμφίβολα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν με την τροποποίηση των καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων του ασθενούς. Η προπόνηση με χαμηλής έντασης ασκήσεις αποτελεί πρώτη επιλογή. Επίσης, ορισμένες φορές τα συμπτώματα χειροτερεύουν κατά την άσκηση σε συγκεκριμένες «σκληρές» επιφάνειες όπως σε τσιμέντο και όχι σε τεχνητό τάπητα ή χλοοτάπητα και γι’αυτόν τον λόγο συστήνεται στον ασθενή η χρήση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Χειρουργική θεραπεία:
Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την τελική επιλογή. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος, διανοίγεται η περιτονία ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος για την κίνηση των μυών. Οι συνθήκες του χειρουργείου διαφέρουν πολύ από αυτές της οξείας μορφής και το χειρουργικό τραύμα είναι μικρότερο, χωρίς να παρουσιάζει την ανάγκη για χρήση μοσχευμάτων.

αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 286 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου