Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΟΝΑΤΟΣ


Σήμερα, αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική να δοκιμάζονται όλες εκείνες οι συντηρητικές (μη χειρουργικές) μέθοδοι κατά την προσπάθεια διαχείρισης των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Όταν οι μη χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές αποτύχουν, τότε ο Ορθοπαιδικός οφείλει να συστήσει στον ασθενή χειρουργική επέμβαση. Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός αποτελεί μια έγκυρη χειρουργική θεραπευτική επιλογή, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με τις σωστές ενδείξεις.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ;


Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός περιλαμβάνει τη χρήση του αρθροσκοπίου –μιας ειδικής μικροκάμερας που στέλνει την εικόνα σε μια οθόνη – και ειδικών χειρουργικών εργαλείων για την αφαίρεση του εκφυλισμένου χόνδρου ή οστού. Ο χειρουργός κάνει συνήθως μια επιμελή έκπλυση της άρθρωσης προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα ή «ελεύθερα σώματα», δηλαδή θραύσματα από τον καθαρισμό. Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός πριν μερικά χρόνια πραγματοποιούνταν πιο συχνά για όλους εκείνους τους ασθενείς που δεν έβρισκαν ανακούφιση από την συντηρητική θεραπεία. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μια θεραπευτική επίλογη βάσει των σωστών ενδείξεων.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Κατά το παρελθόν προτάθηκαν αρκετές θεωρίες για να εξηγήσουν τον μηχανισμό δράσης του αρθροσκοπικού καθαρισμού.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η απομάκρυνση και μόνο του αρθρικού υγρού με όλα τα ένζυμα της φλεγμονής καθώς και μερικών υπολειμμάτων από το πάσχον γόνατο φτάνει για να ανακουφίσει τον ασθενή.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, η βελτίωση της συμπτωματολογίας οφείλεται στην αφαίρεση των τεμαχίων του εκφυλισμένου χόνδρου, των μικρών τεμαχίων ή θραυσμάτων του μηνίσκου και του φλεγμαίνοντος αρθρικού θυλάκου κ.α.
Ωστόσο, ο αρθροσκοπικός καθαρισμός δεν αλλάζει την φυσική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, αλλά έχει επίδραση στα συμπτώματα που προκαλεί. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο η οποία απευθύνεται σε ασθενείς με μετρίου βαθμού οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις και οι οποίοι δοκίμασαν όλες τις συντηρητικές θεραπευτικές μεθόδους (αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία, ενεσοθεραπεία).
Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός παρέχει μια σχετικά βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση στην υποκείμενη παθολογία. Γι’αυτό το λόγο μόνο μια επιλεγμένη ομάδα ασθενών με προσδοκία για σύντομης διάρκειας ανακούφιση των συμπτωμάτων θα μπορούσε να επωφεληθεί με το επιπλέον όφελος της χαμηλής νοσηρότητας της επέμβασης. Για τους ασθενείς με υψηλότερες απαιτήσεις και με προσδοκίες για μια μακροπρόθεσμη αποκατάσταση και βελτίωση ο Ορθοπαιδικός οφείλει να συστήσει χειρουργική επέμβαση με μονοδιαμερισματική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος, ανάλογα με την περίπτωση.


αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 127 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2021, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου ::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::