Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΗΞΗΣ ΜΥΟΤΕΝΟΝΤΙΟΥ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ - ΡΗΞΗΣ ΤΕΝΟΝΤΑ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ


Η αντιμετώπιση των βλαβών του μυοτενόντιου στροφικού πετάλου πρέπει να είναι άμεση είτε όταν αφορά σε έναν τραυματισμό ή όταν αφορά σε χρόνια εκφύλιση και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στον ασθενή να αποκαταστήσει τη δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσής του, καθώς χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή και η ρήξη μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και απώλεια λειτουργικότητας.
Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως τα συμπτώματα και κατά πόσον σχετίζονται με τον τραυματισμό στροφικού πετάλου, το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία του ασθενούς.
Η ύπαρξη μιας ρήξης του στροφικού πετάλου και η μη συμμόρφωση του ασθενούς σε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο χρόνιος πόνος στον ώμο που επιδεινώνεται με την κίνηση είναι ένας λόγος για επίσκεψη στον Ορθοπαιδικό και η έγκαιρη συντηρητική θεραπεία μπορεί να αποσοβήσει μακροχρόνια την χειρουργική αντιμετώπιση.
Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι να μετριάσει τον πόνο και να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα της άρθρωσης. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την ρήξη του μυοτενόντιου στροφικού πετάλου, και ο ιατρός επιλέγει την καταλληλότερη και την προσαρμόζει για τον ασθενή. Όπως προαναφέρθηκε, ο Ορθοπαιδικός εξετάζει την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και την γενική κατάσταση του ασθενούς μαζί με το μέγεθος και το είδος βλάβης ή ρήξης του στροφικού πετάλου.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η άμεση χειρουργική αποκατάσταση του στροφικού πετάλου οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα μετά από ρήξη, γεγονός που ισχυροποιεί την άποψη ότι αρχικά θα πρέπει να δοκιμάζεται η συντηρητική αντιμετώπιση πριν από οποιαδήποτε σκέψη για επέμβαση αποκατάστασης.


ΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Στο 50% περίπου των ασθενών, η συντηρητική (μη-χειρουργική) θεραπεία ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα του ώμου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την δύναμη η οποία βελτιώνεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση.
Συντηρητική θεραπεία της εκφύλισης ή ρήξης του στροφικού πετάλου:

Ανακούφιση από τον πόνο:
- Αποφυγή επώδυνων κινήσεων και δραστηριοτήτων
- Αναλγητικά φάρμακα
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Φυσικοθεραπεία
- Υπακρωμιακή ένεση κορτικοστεροειδών (κορτιζόνη)
- Νευρικός αποκλεισμός (μπλοκ) του υπερπλάτιου νεύρου με βουπιβακαΐνη

Αποκατάσταση της κίνησης:
- Πρόγραμμα διατάσεων του αρθρικού θυλάκου και των μυών της άρθρωσης του ώμου.
- Κινησιοθεραπεία που επικεντρώνεται στην γληνοβραχιόνια (άρθρωση του ώμου), την θωρακοωμοπλατιαία, την ακρωμιοκλειδική και στερνοκλειδική άρθρωση, καθώς και στους μυς που σταθεροποιούν την ωμοπλάτη στο θωρακικό τοίχωμα.
- Φυσικοθεραπεία στην αυχενική και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, λόγω της στενής σχέσης με τον ώμο και αποκατάσταση της δύναμης του ώμου με ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου, των μυών που σταθεροποιούν την ωμοπλάτη, καθώς και του πλατύ ραχιαίου και του μείζονα θωρακικού.

Ιδιοδεκτικότητα:
- Σε ένα νεαρό άτομο που παρουσίαζει πρώιμες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του στροφικού πετάλου, εξαιτίας της αστάθειας του ώμου, η φυσικοθεραπεία θα πρέπει να συμπληρώνεται από ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.

Αποκατάσταση για αθλητές:
- Σε έναν αθλητή μετά την πρώτη περίοδο φυσικοθεραπείας, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ένα ειδικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με το άθλημα πριν την επανέναρξη των κανονικών αθλητικών δραστηριοτήτων
- Με την γήρανση του ενεργού πληθυσμού, αυτή η πτυχή της αποκατάστασης σε συνδυασμό με την προοδευτική επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες δεν πρέπει να παραλείπεται.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σε ασθενείς με μαζικές, μη-επισκευάσιμες ρήξεις του στροφικού πετάλου, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε εκείνους με μεμονωμένες ρήξεις του οπισθίου πετάλου απ’ότι σε εκείνους με ρήξεις του προσθίου πετάλου ή με ρήξεις σε τρεις ή περισσότερους τένοντες του πετάλου. Στην εν λόγω μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 45 ασθενείς, η ανύψωση του άκρου πάνω από 160° επιτεύχθηκε σε 24 άτομα, με μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας σε ασθενείς με ρήξεις του υποπλατίου ή σε ασθενείς με ρήξεις τριών και παραπάνω τενόντων.
Οι φυσικοθεραπευτές – σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό – θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές και την εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση της ρήξης του στροφικού πετάλου. Έχουν δημοσιευθεί ορισμένα εξαιρετικά άρθρα σχετικά με τις διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον επώδυνο ώμο. Βάσει αυτών των άρθρων δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των περισσότερων θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπιση των παθολογιών του ώμου. Ειδικότερα, με βάση αυτές τις μελέτες, φαίνεται ότι η θεραπεία με υπερήχους, η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), η μαγνητοθεραπεία, καθώς και διαφορετικές μέθοδοι θερμοθεραπείας δεν είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων του ώμου, και ειδικότερα των ρήξεων του στροφικού πετάλου.
Ωστόσο, η θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία και χαμηλής ισχύος laser φαίνεται ότι επιδεικνύουν βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo).
Συμπερασματικά, η μη χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα μετά από ρήξη του στροφικού πετάλου σε ένα μόνο μέρος των ασθενών. Συνολικά, περίπου το 50% των ασθενών θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα συντηρητικής θεραπείας και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από παραμέτρους όπως το μέγεθος της ρήξης, την ηλικία του ασθενούς και την χρονιότητα της βλάβης, μεταξύ άλλων. Οι ασκήσεις, στα πλαίσια της φυσικοθεραπείας, δημιουργούν νέα αιμοφόρα αγγεία στους τραυματισμένους τένοντες ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τους γειτονικούς μυς ώστε να αντισταθμίσουν το έλλειμμα της δύναμης του εκφυλισμένου τμήματος του στροφικού πετάλου.
Η μη χειρουργική θεραπεία αποτελεί τις περισσότερες φορές την πρώτη γραμμή θεραπείας, είτε την επιλέξουμε ως οριστική θεραπεία, είτε στοχεύουμε σε χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης. Στην δεύτερη περίπτωση, η συντηρητική θεραπεία, επιτρέπει την ύφεση της φλεγμονής που συνοδεύει μια ρήξη στο στροφικό πέταλο και τη διατήρηση της κινητικότητας του ώμου μέχρι τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης.

αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου