Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΑΠΟΦΥΣΙΤΙΔΑ (ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΤΙΔΑ) ΤΟΥ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΚΥΡΤΩΜΑΤΟΣ
ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ OSGOOD-SCHLATTER


Η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο των εφήβων. Πρόκειται για φλεγμονή της περιοχής ακριβώς κάτω από το γόνατο, όπου ο επιγονατιδικός τένοντας προσφύεται στο οστό της κνήμης.
Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια έντονης ανάπτυξης, όταν τα οστά, μύες και τένοντες αναπτύσσονται και αλλάζουν σχέσεις μεταξύ τους. Επειδή οι αθλητικές δραστηριότητες καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα, τα παιδιά που συμμετέχουν σ’αυτές (τρέξιμο, άλματα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αποφυσίτιδα. Ωστόσο, ακόμη και οι έφηβοι που δεν αθλούνται μπορεί να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάπαυση, τα απλά παυσίπονα και αργότερα οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ανακουφίζουν από τον πόνο και επιτρέπουν την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Τα οστά των παιδιών και των εφήβων έχουν μια ειδική περιοχή όπου το οστό αναπτύσεται και ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης ή επιφυσιακή πλάκα. Με απλά λόγια, οι πλάκες ανάπτυξης αποτελούνται από χόνδρο και ευρίσκονται μεταξύ της μετάφυσης και της επίφυσης. Κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης οι επιφυσιακές πλάκες οστεοποιούνται.
Το κνημιαίο κύρτωμα είναι ένας δευτερεύον πυρήνας οστεοποίησης, και αποτελεί συγχρόνως σημείο πρόσφυσης του τένοντα της επιγονατίδας. Όταν ένα παιδί δραστηριοποιείται ή αθλείται, ο τετρακέφαλος ασκεί πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας, που με τη σειρά του ασκεί τάση («τραβάει») το κνημιαίο κύρτωμα. Σε μερικά παιδιά, αυτή η επαναλαμβανόμενη έλξη στο κύρτωμα οδηγεί σε διαταραχή της ενδοχόνδριας οστεοποίησης και συνεπώς σε πόνο τοπικά. Ταυτόχρονα, το κνημιαίο κύρτωμα εξογκώνεται και μεγαλώνει σε μέγεθος.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Τα επώδυνα συμπτώματα αναπαράγονται κατά τη διάρκεια τρεξίματος, άλματος και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάσχουν και τα δύο γόνατα, παρ’όλο που συνήθως το ένα γόνατο έχει εντονότερη συμπτωματολογία από το άλλο.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα:
- Πόνος στο γόνατο και ευαισθησία στο κνημιαίο κύρτωμα.
- Οίδημα στο κνημιαίο κύρτωμα
- Σύσπαση μυών στο πρόσθιο ή οπίσθιο μέρος του μηρού


ΕΞΕΤΑΣΗ


Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο Ορθοπαιδικός οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά τα συμπτώματα του μικρού ασθενή. Μέσα από μια λεπτομερή κλινική εξέταση προσδιορίζεται το ακριβές σημείο του πόνου. Με την πίεση στο κνημιαίο κύρτωμα επιβεβαιώνεται η διάγνωση της αποφυσίτιδας. Επιπλέον ο ιατρός μπορεί να ζητήσει από το παιδί να γονατίσει ή να πραγματοποιήσει κάποια άλματα. Τέλος ο απεικονιστικός έλγχος με μια ακτινογραφία αποκλείει οποιαδήποτε παθολογία.ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η αντιμετώπιση της αποφυσίτιδας οφείλει να εστιάσει τον μετριασμό του πόνου και του οιδήματος. Αυτό συνήθως απαιτεί τον άμεσο περιορισμό των δραστηριοτήτων έως ότου το παιδί αισθάνεται σε θέση να επιστρέψει σε αυτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσει εώς και αρκετούς μήνες ακολουθούμενη από ένα εντατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Στην περίπτωση που το παιδί δεν αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο, η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι απόλυτα ασφαλής.
Επικουρικά, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει:
- Ασκήσεις διατάσεων (τετρακεφάλου του μηριαίου και δικεφάλου του μηριαίου)
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιμπουπροφαίνη)ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΓΝΩΣΗ


Τα περισσότερα συμπτώματα υφίενται κατά την σκελετική ωρίμανση, γύρω στα 14 για τα κορίτσια και 16 για τα αγόρια. Γι’αυτό το λόγο η χειρουργική επέμβαση δεν έχει ιδιαίτερη θέση στην περίπτωση της αποφυσίτιδας του κνημιαίου κυρτώματος.

αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου