Αρθροσκόπηση Γόνατος με τοπική αναισθησία, στο ιατρείο

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Αρθροσκόπηση γόνατος

Αρθροσκόπηση γόνατος με τοπική αναισθησία, στο ιατρείο - Καινοτομία

Μηνισκεκτομή - Μηνισκοραφή - Αφαίρεση ελεύθερου σώματος - αρθροσκοπικός καθαρισμός Abration – Υμενεκτομή – Αφαίρεση plica - διατομή έξω καθεκτικών συνδέσμων επιγονατίδας

Με μεγάλη εμπειρία στις κακώσεις και παθήσεις του γόνατος έχουμε απλοποιήσει την αρθροσκόπηση γόνατος με τοπική αναισθησία των genicular nerves και ενδαρθρική έγχυση αναισθητικών φαρμάκων, ενώ ο ασθενής παραμένει ξύπνιος σε όλη την επέμβαση και έχει πλήρη έλεγχο του ποδιού του χωρίς να χρειάζεται παρακέντηση με μεγάλη βελόνη στην σπονδυλική στήλη δηλαδή χωρίς επισκληρίδια και ραχιαία αναισθησία. Είναι μία μέθοδος που πρώτος εφάρμοσε στην Ελλάδα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάριος Σαλμάς.
Η αρθροσκόπηση πλέον δεν έχει την δυσάρεστη εμπειρία της παρακέντησης της σπονδυλικής στήλης με όποιες τυχόν επιπλοκές και με πόνο, ούτε ο ασθενής έχει κατά την διάρκεια της επέμβασης την δυσάρεστη αίσθηση των παράλυτων κάτω άκρων δηλαδή να μην τα αισθάνεται καθόλου και να μην μπορεί να τα κουνήσει.
Ο ασθενής δεν διασωληνώνεται υπό γενική αναισθησία.
Συνεργάζεται με τον χειρουργό καθ’ όλη την διάρκεια της αρθροσκόπησης, βοηθώντας τον να αποκτήσει εικόνα σε δυναμική θέση του γόνατος ( όπως ενεργητική σύσπαση του τετρακέφαλου από τον ασθενή). Σηκώνεται και περπατάει αμέσως μέσα στην χειρουργική αίθουσα και οδηγείται περπατώντας στο θάλαμο και παίρνει αμέσως εξιτήριο.
Οι θεραπείες που κάνουμε αρθροσκοπικά με τοπική αναισθησία είναι:

  • η μηνισκεκτομή
  • η μηνισκοραφή
  • η αφαίρεση ελεύθερου σώματος
  • ο αρθροσκοπικός καθαρισμός Abration
  • η υμενεκτομή
  • η αφαίρεση plica
  • η διατομή έξω καθεκτικών συνδέσμων επιγονατίδας
  • οι τρυπανισμού κονδύλου

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ


Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια κοινή πλέον χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια άρθρωση προσεγγίζεται μέσω μιας μικρής κάμερας (αρθροσκόπιο) και ειδικά διαμορφωμένων εργαλείων. Η αρθροσκόπηση του γόνατος δίνει στον χειρουργό μια σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης, χρήσιμης για την διάγνωση και την θεραπεία των διαφόρων παθήσεων.
Η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει σε οθόνες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης, μετατρέποντας την αρθροσκόπηση σε ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο γόνατο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Αθλητιατρικής πραγματοποιούνται περισσότερες από 4 εκατομμύρια αρθροσκοπικές επεμβάσεις στο γόνατο κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Η αρθροσκόπηση γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών από τις οποίες ο Ορθοπαιδικός εισάγει το αρθροσκόπιο (ένα μικρό όργανο με κάμερα όσο το μέγεθος ενός μολυβιού) στην άρθρωση του γόνατος. Το αρθροσκόπιο στέλνει την εικόνα σε μια οθόνη τηλεόρασης στην οποία ο χειρουργός μπορεί να να δει τις δομές του γόνατος με μεγάλη λεπτομέρεια.
Ο Ορθοπαιδικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την αρθροσκόπηση για να αποκαταστήσει ή να αφαιρέσει τους ιστούς που υπέστησαν βλάβη και για να γίνει αυτό εισάγονται ειδικά εργαλεία μέσω επικουρικών μικρών τομών.


αρθροσκοπηση γονατος

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


Πριν την αρθροσκόπηση του γόνατος, μπορεί να χρειαστεί μια πλήρης εξέταση κατά την οποία μπορεί να εντοπιστούν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την επέμβαση. Επιπλέον, ο Ορθοπαιδικός οφείλει να ενημερωθεί για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που λαμβάνει ο ασθενής. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).


αρθροσκοπηση γονατος

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


Στις περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις του γόνατος, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
ΑΦΙΞΗ:Ο ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς από το νοσοκομείο για το ραντεβού. Συνήθως, καταφτάνει 1 με 2 ώρες πριν το χειρουργείο νηστικός από το προηγούμενο βράδυ.
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ:Όταν φτάσει ο ασθενής, τον επισκέπτεται ο αναισθησιολόγος και συζητούν τις εναλλακτικές της αναισθησίας (γενική, περιοχική, τοπική).
- Στην τοπική αναισθησία «μουδιάζει» (αναισθητοποιείται) η περιοχή του γόνατος.
- Στην περιοχική (ραχιαία ή επισκληρίδιος) αναισθητοποιείται το σώμα κάτω από τη μέση.
- Στην γενική αναισθησία ο ασθενής κοιμάται.
Ο αναισθησιολόγος βοηθάει τον ασθενή να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Στην περίπτωση που ο ασθενής υποβληθεί σε τοπική ή περιοχική αναισθησία, είναι σε θέση να παρακολουθήσει την επέμβαση από την οθόνη.


ΕΠΕΜΒΑΣΗ


Ο Ορθοπαιδικός κάνει συγκεκριμένες και πολύ μικρές τομές στο γόνατο. Η άρθρωση γεμίζει με στείρο διάλυμα (φυσιολογικός ορός) και ακολουθεί επιμελής έκπλυση. Έτσι, ο χειρουργός μπορεί να επισκοπήσει τις δομές του γόνατος με σαφήνεια και μεγάλη λεπτομέρεια.
Το πρώτο βήμα, είναι η διάγνωση ή η επιβεβαίωση της διάγνωσης. Στη περίπτωση που μετά τη διάγνωση χρειαστεί θεραπεία, εισάγονται ειδικά εργαλεία μέσω μικρών τομών. Αυτά περιλαμβάνουν ειδικά αρθροσκοπικά ψαλίδια, αρθροσκοπική διαθερμία και το shaver (ειδικό γλύφανο υψηλής ενέργειας).


αρθροσκοπηση γονατος

αρθροσκοπηση γονατος

Αυτό το μέρος της επέμβασης διαρκεί συνήθως 30 λεπτά με μία ώρα, ανάλογα με την περίπτωση.
Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται πιο συχνά σε:
- Αφαίρεση ή αποκατάσταση μετά από ρήξη μηνίσκου.
- Αποκατάσταση μετά από ρήξη του πρόσθιου χιαστού.
- Απόξεση - αφαίρεση του εκφυλισμένου αρθρικού χόνδρου.
- Αφαίρεση ελέυθερων σωμάτων (θραύσματα οστού ή χόνδρου).
- Αφαίρεση φλεγμαίνοντος αρθρικού ιστού.
Τέλος, οι μικρές τομές συγκλείνονται με ένα ή δύο ράμματα η καθεμία και καλύπτονται με μαλακό επίδεσμο.
Ανάλογα με την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη, πάντα συνοδευόμενος (καθώς αντενδείκνυται η οδήγηση τα πρώτα εικοσιτετράωρα).


ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση του γόνατος είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Παρ’όλα αυτά, είναι σημαντικό να ακολουθήσει ο ασθενής τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού κατά την μετεγχειρητική περίοδο.


αρθροσκοπηση γονατος

αρθροσκοπηση γονατος

ΟΙΔΗΜΑ
Η ανάρροπη θέση του σκέλους (το πόδι ψηλά) και η παγοθεραπεία μπορεί να αποτρέψει το οίδημα για τις πρώτες ημέρες.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΩΝ
Ο ασθενής εξέρχεται με μια καλή περίδεση γύρω από το γόνατο. Το τραύμα πρέπει να κρατηθεί καθαρό και στεγνό. Ο χειρουργός θα δώσει οδηγίες για το πότε μπορεί ο ασθενής να κάνει αλλαγή στο τραύμα ή να κάνει ντους ή μπάνιο.
Μετά από λίγες ημέρες, ο ασθενής επισκέπτεται τον χειρουργό για να ελέγξει την πρόοδο, την κλινική κατάσταση και για να αρχίσει το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποθεραπείας.
ΦΟΡΤΙΣΗ ΣΚΕΛΟΥΣ
Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται πατερίτσες μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός αποφασίζει πότε είναι ασφαλές να φορτίσει ο ασθενής το χειρουργημένο σκέλος. Για οποιαδήποτε απορία πρέπει να έρχεται σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
ΟΔΗΓΗΣΗ
Ο θεράπων ιατρός βάσει της πορείας του ασθενούς θα επιτρέψει την επιστροφή στην οδήγηση. Αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί από κάποιους παράγοντες, όπως:
- Το γόνατο που εμπλέκεται
- Αν πρόκειται για αυτόματο αυτοκίνητο ή με συμπλέκτη
- Το είδος της επέμβασης
- Το επίπεδο του πόνου
- Αν και κατά πόσο γίνεται χρήση οπιοειδών παυσίπονων
- Το επίπεδο κινητικότητας του γόνατος
Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι ασθενείς είναι σε θέση να οδηγήσουν από 1 με 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί αναλγητικά φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο μετά την επέμβαση. Επιπλέον, ανάλογα με την περίπτωση, σνυταγογραφεί φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή ηπαρίνη (Ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, ΗΧΜΒ) για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ


Ο ασθενής οφείλει να ασκείται καθημερινά και σε τακτική βάση για αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, εστιάζοντας κυρίως στο χειρουργημένο γόνατο. Έτσι, θα ανακτήσει το εύρος κίνησης και η δύναμη των μυών πέριξ της άρθρωσης. Η μετεγχειρητική κινητοποίηση και άσκηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.


ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ


Όπως σε κάθε χειρουργείο, έτσι και στις αρθροσκοπήσεις μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές. Είναι σπάνιες και συνήθως μικρής σημασίας.
Οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από αρθροσκόπηση του γόνατος περιλαμβάνουν:
- Λοίμωξη (μόλυνση του τραύματος)
- Θρόμβωση
- Αιμάτωμα (Αίμαρθρος)


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ («ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ»)


Ο ασθενής οφείλει να καλέσει αμέσως τον χειρουργό αν παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πυρετό
- Ρίγος
- Επίμονο οίδημα ή ερυθρότητα στο γόνατο
- Σημαντική αύξηση του επιπέδου του πόνου
- Οίδημα και πόνο στην γάμπα (γαστροκνημία)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 6 με 8 εβδομάδες, εκτός αν πρόκειται για αποκατάσταση χιαστών συνδέσμων. Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικο διάστημα το οποίο ορίζεται από τον χειρουργό.
Αν το επάγγελμα του ασθενούς περιλαμβάνει βαριά εργασία, η αναρρωτική άδεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Για την καλύτερη ασφάλεια, ο ιατρός συζητά με τον ασθενή για την σίγουρη επιστροφή στην εργασία του.
Το τελικό κλινικό αποτέλεσμα της επέμβασης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την βλάβη του γόνατος. Για παράδειγμα, αν ο αρθρικός χόνδρος έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, τότε η πλήρης ανάρρωση δεν είναι δυνατή. Αυτό μπορεί να σημαίνει περιορισμό των δραστηριοτήτων και αλλαγή τρόπου ζωής.
αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου