Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΘΩΡΑΚΟΩΜΟΠΛΑΤΙΑΙΑ ΟΡΟΓΟΝΟΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ


H θωρακοωμοπλατιαία ορογονοθυλακίτιδα είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει μια επώδυνη παθολογική κατάσταση στην περιοχή της ωμοπλάτης. Συνήθως συνδυάζεται με κριγμό και πιστεύεται ότι είναι συνέπεια μιας φλεγμονής (θυλακίτιδας) κάτω από την ωμοπλάτη. Ο ορογόνος θύλακος, σε φυσιολογικές συνθήκες, επιτρέπει στην ωμοπλάτη να «γλιστράει» πάνω στο θωρακικό τοίχωμα.
Αυτή η σπάνια θυλακίτιδα μπορεί να προκύψει μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το χέρι πάνω από το κεφάλι προκαλώντας κάποιες αλλαγές στην εμβιομηχανική των μυών της ωμοπλάτης, οι οποίοι λόγω κόπωσης παύουν να λειτουργούν συντονισμένα. Γι’αυτό το λόγο αυξάνεται η τριβή της ωμοπλάτης στο θωρακικό τοίχωμα και ο θύλακος που βρίσκεται ανάμεσά τους ερεθίζεται και φλεγμαίνει.
Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα και γι’αυτό υπάρχουν λίγα στοιχεία όσον αφορά στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Η ωμοπλάτη έρχεται σε επαφή με τις πλευρές (κόκκινος κύκλος) και δημιουργεί φλεγμονή και θυλακίτιδα.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ


Οι ασθενείς αναφέρουν συχνά την δημιουργία ήχων ή θορύβων κριγμού («τριξίματος») κατά τη κίνηση που συνοδεύονται από αίσθημα πόνου στο άνω άκρο της ωμοπλάτης. Συμβαίνει είτε σε αθλητές κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή σε εργαζόμενους που πρέπει να επαναλαμβάνουν κάποιες κινήσεις πάνω από το κεφάλι.
Η εξέταση γίνεται με τον ώμο και τον κορμό τελείως εκτεθειμένους ώστε να μπορεί ο εξεταστής να διακρίνει όλη την ωμική ζώνη και την ωμοπλάτη. Άρχικά, εξετάζεται η συμμετρία των ώμων σε ορθστασία στην περίπτωση που υπάρχει κάποια αδυναμία των μυών της ωμοπλάτης. Στη συνέχεια, ο ασθενής καλείται να σηκώσει και να κατεβάσει το χέρι του ώστε να εκτιμηθεί η κίνηση της ωμοπλάτης και να εντοπιστεί το σημείο του πόνου.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Η αδυναμία των μυών της ωμοπλάτης στα αριστερά προκαλεί την ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Η φυσιολογική κίνηση της ωμοπλάτης επιτρέπει στο χέρι να κινείται και άνωθεν της κεφαλής.

Οι απλές ακτινογραφίες δεν είναι συνήθως σε θέση να δείξουν κάποια ανωμαλία στο οστό της ωμοπλάτης που να προκαλεί ερεθισμό στον οργόνο θύλακο. Η αξονική τομογραφία μπορεί όμως να περιγράψει σωστά το σχήμα της ωμοπλάτης.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Αυτή η ακτινογραφία δείχνει τον ορογόνο θύλακο με πράσινο μεταξύ των πλευρών και της ωμοπλάτης. Ένα οστεοχόνδρωμα (μαύρα βέλη) συμπιέζει τον θύλακο προς τις πλευρές.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Αυτή η αξονική τομογραφία περιγράφει την τρισδιάστατη ανατομία της περιοχής. Τα κόκκινα βέλη δείχνουν δύο κατάγμα πλευρών που δεν έχουν πωρωθεί (κολλήσει) και δημιουργούν ερεθισμό και φλεγμονή του θυλάκου κατά την κίνηση.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Η αντιμετώπιση οφείλει αρχικά να είναι συντηρητική. Πρωταρχικό μέλημα είναι η ανακούφιση του ασθενούς με μια ένεση κορτικοστεροειδούς στον ορογόνο θύλακο. Η ένεση δεν είναι μόνο θεραπευτική αλλά και διαγνωστική.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Η ένεση πραγματοποιείται στον θύλακο ακριβώς κάτω από την ωμοπλάτη.

Επιπλέον, συστήνεται ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση και τον συντονισμό των μυών της ωμοπλάτης.
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν επικουρικά για να ανακουφίσουν από τον πόνο.
Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για εκείνους τους ασθενείς που εξακολουθούν να υποφέρουν, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επέμβαση είναι η θετική απόκριση και ανακούφιση από την ένεση του κορτικοστεροειδούς τουλάχιστον προσωρινά. Εάν ο ασθενής δεν ανακουφίζεται καθόλου από την ένεση, είναι πολύ πιθανό να μην είναι αποτελεσματική η επέμβαση.
Η αφαίρεση του θυλάκου, στις περιπτώσεις χρόνιου πόνου, πραγματοποιείται αρθροσκοπικά. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και τα αρθροσκοπικά εργαλεία εισάγονται κάτω από την ωμοπλάτη. Επιπλέον, αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι της ωμοπλάτης για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επώδυνης πρόσκρουσης της ωμοπλάτης στις πλευρές που μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπίκα ή ανοιχτά, με μια μικρή τομή.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Μια μικρή τομή στο άνω άκρο της ωμοπλάτης επιτρέπει την αφαίρεση τμήματος του οστού.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

Εικόνα :Αυτή η ασθενής υπεβλήθη σε ανοιχτή και αρθροσκοπική επέμβαση.


ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την ίδια μέρα της επέμβασης από το νοσοκομείο. Τοποθετείται ένας φάκελος ανάρτησης για 4 εβδομάδες για την επούλωση των μυών της ωμοπλάτης. Η φυσικοθεραπεία ξεκινάει μετά από μία εβδομάδα και περιλαμβάνει παθητικές ασκήσεις. Μετά από 4 εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ μετά από 3 με 4 μήνες μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες.


ωμοθωρακικη θυλακιτιδα

ωμοθωρακικη θυλακιτιδα


αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου