Αρθροπλαστική Γόνατος - Ρομποτική Χειρουργική Αρθροπλαστική Γόνατο - Μάριος Σαλμάς

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Αρθροπλαστική Γόνατος

Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Θεραπεία Oστεοαρθρίτιδας

Ενεργητική Ρομποτική Χειρουργική Αρθροπλαστική Γόνατος με το πιο σύγχρονο ορθοπαιδικό ρομπότ TSolution One


‘’Το μυαλό μας δεν επιτρέπει στο ρομπότ να κάνει λάθος.Το Ρομπότ δεν επιτρέπει στο χέρι μας να κάνει λάθος.‘’

Μάριος Γ. Σαλμάς
Α. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος


Ενεργητική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

Η χειρουργική μας ομάδα διενεργεί την αρθροπλαστική του γόνατος με το τελευταίας τεχνολογίας ενεργητικό ρομποτικό σύστημα της εταιρείας Think Surgical Inc με έδρα τις ΗΠΑ, που είναι η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της αρθροπλαστικής.

Με τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας σχεδιάζουμε με απόλυτη λεπτομέρεια με την βοήθεια του υπολογιστικού software TPLAN την αρθροπλαστική γόνατος και το ρομπότ εκτελεί με βάση τις οδηγίες μας το κρίσιμο μέρος της επέμβασης υπό την επίβλεψή μας.

Sofia Nikolaou

★★★★★

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία του χειρουργείου της μητέρας μου η οποία υπεβλήθη εχτές σε αρθροπλαστικη Αρ γονάτου από τον κ Σαλμά Μάριο.Η επέμβαση πήγε εξαιρετικά, ανώδυνα και με άμεση κινητοποίηση,χωρίς ταλαιπωρία ,παροχετεύσεις και μακροχρόνια νοσηλεία.Οσο για τον γιατρό μας εκτός της επιστημονικής του κατάρτισης, ουσιαστική και πολύ βοηθητική η συνεχόμενη επαφή με την ασθενή και το περιβάλλον του.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Το χειρουργικό σύστημα TSolution συνδυάζει δύο αποκλειστικές καινοτομίες για την παραγωγή επαναστατικής τεχνολογίας, με σκοπό να βελτιώσουμε τα χειρουργικά αποτελέσματα.

-Το σύστημα αποτελείται από το TPLAN®, έναν σταθμό εργασίας προεγχειρητικού 3D σχεδιασμού και
-Tο TCAT®, ένα ρομποτικό εργαλείο που υποστηρίζεται από υπολογιστή. Αυτές οι επαναστατικές τεχνολογίες συνδυάζονται για να διαμορφώσουν το μέλλον της χειρουργικής επέμβασης ολικής αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος και του ισχίου.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του TSolution One σε σχέση με τα άλλα ρομποτικά συστήματα (MAKO);
Δεν είναι όλα τα ρομποτικά χειρουργικά συστήματα ίδια. Το TSolution One χειρουργικό σύστημα είναι το μόνο ενεργητικό ρομποτικό σύστημα για ορθοπαιδική χειρουργική αφού είναι το μόνο το οποίο αβίαστα εκτελεί το προεγχειρητικό πλάνο του χειρουργού με αυτόματη προετοιμασία του οστού. Τα άλλα συστήματα όπως το ΜΑΚΟ απλά περιορίζουν τον χειρουργό εντός επιτρεπτού εύρους κινήσεων με πλοήγηση.

Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το ρομποτικό σύστημα για να διενεργούμε τις αρθροπλαστικές γόνατος.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Στόχος μας είναι η χειρουργική μας εμπειρία και η γνώση να αξιοποιηθούν πλήρως και τα χειρουργικά μας σχέδια να διεξαχθούν όπως ακριβώς έχουν καθοριστεί.
Το σύστημα είναι πιστοποιημένο από το αμερικανικό FDA για ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις σε γόνατο και ισχίο. Η βασική τεχνολογία TSolution έχει χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες επιτυχημένες συνολικές αντικαταστάσεις αρθρώσεων τόσο για το ισχίο όσο και για το γόνατο παγκοσμίως.


Γιατί είναι σημαντική η επιλογή του χειρουργού για την ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου;
Η ορθή επιλογή του ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε ρομποτική αρθροπλαστική, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η τελική έγκριση του προεγχειρητικού σχεδιασμού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της ρομποτικής ολικής ή μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος και βασίζεται στις γνώσεις και την εμπειρία του χειρουργού. Η ομάδα μας έχει διενεργήσει περισσότερες από 2000 αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου από το 1998 μέχρι και σήμερα.

Εάν ο χειρουργός σχεδιάσει τέλεια τότε και το ρομπότ θα εκτελέσει τέλεια μέρος της επέμβασης.Εάν ο χειρουργός σχεδιάσει λάθος το ρομπότ θα εκτελέσει λάθος.

Οι ασθενείς μας έχουν σημαντικό βαθμό ικανοποίησης μετά το χειρουργείο και έχουμε follow up ασθενών που χειρουργήσαμε πριν 23 χρόνια με άριστα αποτελέσματα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

αρθροπλαστικη γονατο tplan - ορθοπαιδικό ρομπότ TSolution One

Με το TPLAN, χρησιμοποιούμε τρισδιάστατες εικόνες που παράγονται από δεδομένα σάρωσης Αξονικής τομογραφίας για να σχεδιάσουμε μια διαδικασία αντικατάστασης άρθρωσης προσαρμοσμένη στη μοναδική ανατομία του ασθενούς. Ο χειρουργός τοποθετεί στον υπολογιστή εικονικά τα εμφυτεύματα υπολογίζοντας τους άξονες, τις τυχόν ανατομικές παραλλαγές, την προεγχειρητική κλινική εικόνα και αποθηκεύει σε ένα CD τις οδηγίες και το πλάνο της επέμβασηςΤα δεδομένα από τον σχεδιασμό μεταφέρονται στο ρομποτικό σύστημα TCAT το οποίο στη συνέχεια, θα προετοιμάσει με κοψίματα ακρίβειας κάτω του χιλιοστού το οστό, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να τοποθετήσει και να ευθυγραμμίσει τα εμφυτεύματα (προθέσεις) ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιό του.

Γιατί ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος αντί της συμβατικής;
Είναι σύνηθες μετά από ολικές αρθροπλαστικές γόνατος οι ασθενείς να μην έχουν το μέγιστο βαθμό ικανοποίησης και με το χρόνο να παρουσιάζουν πόνο ή δυσκαμψία. Η ακρίβεια τοποθέτησης των εμφυτευμάτων έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τα όποια μετεγχειρητικά προβλήματα και εξασφαλίζει την μακροβιότητα της αρθροπλαστικής γόνατος και την αποφυγή πρόωρης χαλάρωσης που οδηγεί σε επαναληπτικό χειρουργείο (revision). Οι μελέτες που αφορούν στο TSolution One αποδεικνύουν τη βελτιωμένη εφαρμογή εμφυτεύματος, τη τοποθέτηση και την ευθυγράμμιση με μηδενική απόκλιση σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος

 • Επιλογή των κατάλληλων εμφυτευμάτων από τον χειρουργό
 • Ακριβής προεγχειρητικός σχεδιασμός
 • Ακρίβεια χειρουργική σε δέκατα του χιλιοστού
 • Υψηλής ακρίβειας τεχνολογία έξυπνων εργαλείων
 • Δεν χρησιμοποιεί πριόνι για τα κοψίματα αλλά οστικό γλύφανο
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Μικρές τομές
 • Γρήγορη αποκατάσταση με πρωτόκολλο fast track


Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος διενεργείται για την οριστική και ριζική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Ο Μάριος Σαλμάς για την Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος στο Υγεία Πάνω Απ΄ ΟλαΤι είναι όμως η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Αρθρίτιδα του γόνατος - Οστεοαρθρίτιδα/Αρθριτικές αλλοιώσεις στο γόνατο

Με τον εμπειρικό όρο “αρθρίτιδα” ονομάζουμε την φλεγμονή μίας ή περισσότερων αρθρώσεων με κύρια συμπτώματα τον πόνο, το οίδημα και την δυσκαμψία. Μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να περιορίσει πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σε μια σκάλα. Πρόκειται για μια σοβαρή αναπηρία και σημαντική αιτία απώλειας χρόνου εργασίας για πολλούς ανθρώπους.Οι πιο κοινές μορφές “αρθρίτιδας” είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν αρθριτικές αλλοιώσεις. Τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή αρθρίτιδας στην Ελλάδα.

Ανατομία

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρός), το άνω άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Οι επιφάνειες των οστών που έρχονται σε επαφή η μία με την άλλη καλύπτονται με τον αρθρικό χόνδρο, ένα λείο και ολισθηρό στρώμα, που προστατεύει τα οστά από την φθορά, επιτρέποντας παράλληλα την ανώδυνη κίνηση κατά την κάμψη και έκταση, αφού ο χόνδρος δεν έχει νευρικές απολήξεις. Οιμηνίσκοι, δύο σφηνοειδείς σχηματισμοί από χόνδρο, δρούν ως “αμορτισέρ” μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Η ελαστικές τους ιδιότητες ομαλοποιούν και προσδίδουν επιπλέον σταθερότητα στην άρθρωση.Τέλος, η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από έναν λεπτό υμένα, τον αρθρικό θύλακο ο οποίος παράγει το αρθρικό υγρό που θρέφει και λιπαίνει τις αρθρικές επιφάνειες μειώνοντας τις δυνάμεις τριβής.


αρθρίτιδα - οστεοαρθρίτιδα

Οι κύριες μορφές αρθρίτιδας που προσβάλλουν το γόνατο είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Πρόκειται για μια χρόνια, εκφυλιστικού τύπου, πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος των επιφανειών του γόνατος φθείρεται σταδιακά. Καθώς ο χόνδρος αποδομείται, τα οστά αρχίζουν να έρχονται σε μια επώδυνη επαφή μεταξύ τους. Η διαδικασία συνοδεύεται από σκλήρυνση των οστικών επιφανειών κάτω από τον χόνδρο, ανάπτυξη νέου οστού και χόνδρου στις παρυφές της άρθρωσης (οστεόφυτα) καθώς και από ίνωση του αρθρικού θυλάκου. Μπορεί να έχει ασύμμετρη κατανομή και συχνά εντοπίζεται σε ένα μόνο διαμέρισμα της άρθρωσης. Επιπλέον, εκτός από την φθορά στις δυνάμεις τριβής, πολλές φορές σχετίζεται και σε παθολογικά φορτία. Συχνά, δεν παρουσιάζει καμιά άλλη συστηματική εκδήλωση αλλά μπορεί να εκδηλωθούν –τοπικά- σημεία φλεγμονής.

αρθρίτιδα γόνατο
Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει ταυτόχρονα πολλές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα συμπεριλαμβανομένου και του γόνατος. Εκδηλώνεται σαν συμμετρική πολυαρθρίτιδα, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλει την ίδια άρθρωση αμφοτερόπλευρα.Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ο αρθρικός υμένας αρχίζει να φλεγμαίνει, διογκώνεται και οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία του γόνατος. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί, καταστρέφει τους φυσιολογικούς ιστούς (χόνδρο, συνδέσμους και οστό).

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Αυτού του είδους η αρθρίτιδα αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένακάταγμαπου αφορά και την άρθρωση (ενδαρθρικό κάταγμα) μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον χόνδρο που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος, και κατ’επέκταση να οδηγήσει σε χρόνιες αρθριτικές αλλοιώσεις. Επίσης, οιρήξεις μηνίσκωνκαι οισυνδεσμικές κακώσεις(π.χ.ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου) μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια και επιπλέον φθορά της άρθρωσης του γόνατος, η οποία σε βάθος χρόνου οδηγεί σε αρθριτικές αλλοιώσεις.

 • Συμπτώματα
  • Οπόνοςείναι το κύριο σύμπτωμα. Συνήθως είναι ήπιος αρχικά, αλλά επιδεινώνεται σταδιακά μέσα σε ένα διάστημα μηνών ή ετών. Ο πόνος στα αρχικά στάδια προκαλείται από καταπόνηση της άρθρωσης και υποχωρεί με την ανάπαυση, με τη πάροδο του χρόνου όμως αυτή η ύφεση δεν είναι πλήρης. Τέλος, στα προχωρημένα στάδια εμφανίζεται νυχτερινός πόνος.Ηδυσκαμψίαείναι ένα σύνηθες κλινικό εύρημα. Εμφανίζεται χαρακτηριστικά μετά από περιόδους ακινησίας, αλλά προοδευτικά γίνεται συνεχής και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται.Ηδιόγκωση(οίδημα) της άρθρωσης μπορεί να είναι διαλειμματική λόγω συλλογής υγρού στην άρθρωση (ύδραρθρος) ή συνεχής λόγω της πάχυνσης του θυλάκου και της ανάπτυξης οστεοφύτων.Τέλος, πολλοί ασθενείς αναφέρουν αίσθημα αδυναμίας στο γόνατο και επιδείνωση των συμπτωμάτων τις βροχερές ημέρες.

 • Κλινική εξέταση
  • Κατά την επίσκεψη, ο Ορθοπαιδικός αρχικά λαμβάνει ένα καλό οικογενειακό και ατομικό ιστορικό από τον ασθενή. Στη συνέχεια πραγματοποιεί μια ενδελεχή κλινική εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας θα ψάξει για:

   • Οίδημα της άρθρωσης του γόνατος και ερύθημα (ερυθρότητα)
   • Εντοπισμένη ευαισθησία στο γόνατο
   • Περιορισμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης
   • Αστάθεια της άρθρωσης
   • Αίσθημα κριγμού (τριξίματος) κατά την κίνηση του γόνατος
   • Πόνος κατά την φόρτιση της άρθρωσης
   • Χωλότητα κατά την παρατήρηση βάδισης του ασθενούς
   • Σημάδια παλαιού τραυματισμού ή ουλών στην περιοχή του γόνατος
   • Συμμετοχή περισσότερων αρθρώσεων (ένδειξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας)

 • Απεικονιστικός έλεγχος
  • Ακτινογραφίες: Ο ακτινολογικός έλεγχος περιλαμβάνει και τα δύο γόνατα σε προσθιοπίσθιες και πλάγιες λήψεις. Ο έλεγχος γίνεται με τον ασθενή όρθιο ούτως ώστε να φορτίζει με το βάρος του τις αρθρώσεις του γόνατος.Oι ακτινογραφίες αρχικά είναι σε θέση να μας δώσουν πληροφορίες για ασύμμετρη φόρτιση ή για πιθανές παραμορφώσεις (ραιβότητα, βλαισότητα). Στη συνέχεια ελέγχονται για στένωση του μεσάρθριου χώρου μεταξύ των οστών του μηρού και της κνήμης, σκλήρυνση του υποχόνδριου οστού και δημιουργία νέου οστού στις παρυφές της άρθρωσης (οστεόφυτα).
   Άλλες εξετάσεις: Σε ειδικές περιπτώσεις, η Μαγνητική Τομογραφία, η Αξονική Τομογραφία και το σπινθηρογράφημα μπορούν να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση του οστού και των μαλακών ιστών του γόνατος.

   Πρόσφατα όμως προστέθηκε στην διαγνωστική μας φαρέτρα και η επαναστατικήδιαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείομε την οποία διαπιστώνουμε την ακριβή κατάσταση του χόνδρου.

   Απεικονιστικός έλεγχος
 • Εργαστηριακές εξετάσεις
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, και επί αμφιβολίας, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει κάποιες μορφές αρθρίτιδας (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα).

 • Αντιμετώπιση
  • Έως σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο να τροποποιεί την πορεία των αρθριτικών αλλοιώσεων. Για αυτό τον λόγο η θεραπεία είναι κυρίως ανακουφιστική και συμπτωματική.

 • Συντηρητική (μη Χειρουργική) Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος
  • Η αρχική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι συντηρητική. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει μια σειρά από διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους.

   Τροποποίηση του τρόπου ζωής
   Ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να προστατεύσουν την άρθρωση του γόνατος και να επιβραδύνουν την εξέλιξη των αλλοιώσεων.

   • Ελαχιστοποίηση των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως το ανέβασμα σκάλας.
   • Αλλαγή από δραστηριότητες υψηλών απαιτήσεων (τρέξιμο, τένις) σε δραστηριότητες που θέτουν το γόνατο σε μικρότερη καταπόνηση (κολύμβηση)
   • Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη καθημερινή καταπόνηση της άρθρωσης του γόνατος, βοηθώντας στην ύφεση των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσκαμψίας.
 • Φυσιοθεραπεία
  • Κάποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του εύρους κίνησης και της ευκαμψίας της άρθρωσης, καθώς και στην ενδυνάμωση των μυών που κινούν το γόνατο. Ο Ορθοπαιδικός και ο φυσικοθεραπευτής μπορούν να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του εκάστοτε ασθενούς.

 • Βοηθητικές συσκευές
  • Η χρήση βακτηρίας (μπαστούνι), υποδημάτων με ένθετα που απορροφούν τους κραδασμούς και διαφόρων κηδεμόνων για το γόνατο μπορεί να είναι χρήσιμη. Πιο συγκεκριμένα, οι κηδεμόνες βοηθούν τον ασθενή προσδίδoντας σταθερότητα στην άρθρωση, ιδιαίτερα όταν οι αλλοιώσεις αφορούν τμήμα της άρθρωσης.

 • Φάρμακα (Φαρμακευτική Αγωγή)
  • Διάφοροι τύποι φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

   Τα μη οπιοειδή αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι συνήθως τα φάρμακα εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Πρόκειται για σκευάσματα που δεν χρειάζονται συνταγή αλλά όπως όλα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με άλλες φαρμακευτικές ουσίες.Ένας άλλος τύπος παυσιπόνων είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ειδικότερα, οι επιλεκτικοί COX-2 αναστολείς είναι ένας νέος τύπος ΜΣΑΦ που μπορεί να προκαλέσει λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες. Μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, ανακουφίζουν τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντας την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.Τα κορτικοστεροειδή (πιο γνωστά στους ασθενείς και ως κορτιζόνη) είναι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που εγχύονται ενδαρθρικά (εντός της άρθρωσης). Αυτές οι ενέσεις παρέχουν ανακούφιση στον ασθενή και ύφεση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διαρκούν επ’αόριστον. Συνήθως, συστήνονται τρεις ή τέσσερις ενέσεις ανά έτος, κυρίως λόγω των πιθανών παρενεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος και το οίδημα μπορεί να επιδεινωθεί μετά την ένεση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης βλάβης της άρθρωσης ή λοίμωξης (επιμόλυνσης). Οι συχνές, επαναλαμβανόμενες ενδαρθρικές ενέσεις μπορούν να επιταχύνουν τις αλλοιώσεις αντί να τις μειώσουν.Επιπλέον, πέραν της κορτιζόνης, η ενεσοθεραπεία μπορεί να συμπεριλάβει ουσίες μεγάλου ιξώδους (παχύρευστες) όπωςένεση υαλουρονικού οξέος, που είναι σε θέση να ανακουφίσει τον ασθενή ήένεση έγχυση υαλουρονικού και χονδροιτίνης, ή και σκεύασμα που περιέχει και ακετυλογλυκοζαμίνη . Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αν υπάρχει οίδημα στο γόνατο αναρροφάται πριν τηνέγχυση του υαλουρονικού οξέος. Μετά την έγχυση μπορεί να παρατηρηθεί μια τοπική αντίδραση με τοπικό οίδημα, πόνο και ερυθρότητα. Ηέγχυση βλαστοκυττάρωνέχει καλά αποτελέσματα σε πιο νεαρά άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

 • Χειρουργική Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας Γόνατος
  • Η εκτεταμένη αρθρική καταστροφή με αυξανόμενης έντασης πόνο που δεν υφίεται με συντηρητικά μέσα απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Όπως με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές τις οποίες ο Ορθοπαιδικός χειρουργός οφείλει να εκθέσει στον ασθενή. Σήμερα με τις νέες μεθόδους περιοχικήςαναισθησίαςπου χρησιμοποιούμε και τις αντλίες έγχυσης αναισθητικού μετά το χειρουργείο κατά τα πρώτα 24ωρα ο ασθενής που υποβάλλεται σε χειρουργική θεραπεία οστεοαρθρίτιδας δεν πονάει σχεδόν καθόλου.

 • Αρθροσκόπηση-Αρθροσκοπικός καθαρισμός Γόνατος
  • Κατά τη διάρκεια τηςαρθροσκόπησηςχρησιμοποιούνται μικρές τομές και λεπτά εργαλεία για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Όσον αφορά στις αρθριτικές αλλοιώσεις του γόνατος, η αρθροσκοπική μέθοδος δεν έχει ιδιαίτερη εφαρμογή. Στις περιπτώσεις εκείνες που η οστεοαρθρίτιδα συνοδεύεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις ήρήξεις μηνίσκων, αυτές αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά. Το αποτέλεσμα μετά απόαρθροσκοπικό καθαρισμό γόνατοςείναι καλύτερο όταν έχει γίνει προεπιλογή μεδιαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

 • Οστεοχόνδρινα αυτόλογα μοσχεύματα
  • Περιορισμένα ελλείμματα του χόνδρου μπορούν να αντιμετωπιστούν με λήψη μικρών τεμαχίων υγιούς χόνδρου από τις μή φορτιζόμενες επιφάνειες του γόνατος και να εμφυτευτούν στο σημείο της βλάβης.

 • Υμενεκτομή
  • Ο θύλακος, ο οποίος περιβάλει την άρθρωση, φλεγμαίνει, ιδιαίτερα στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θεραπευτικά, μπορεί να διενεργηθεί υμενεκτομή –αρθροσκοπικά- με αφαίρεση τυχόν οστεοχόνδρινων ελεύθερων σωματίων.

 • Οστεοτομία
  • Η οστεοτομία χρησιμοποιείται στα πρώιμα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, όταν η καταστροφή (εκφύλιση) αφορά τμήμα του γόνατος. Με την οστεοτομία επιτυγχάνεται η διόρθωση του άξονα φόρτισης και των τυχόν παραμορφώσεων (βλαισό και ραιβό γόνατο). Με την μετατόπιση του βάρους από την κατεστραμμένη πλευρά της άρθρωσης ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και βελτιώνει σημαντικά την λειτουργία του γόνατός του. Λόγω της απλούστευσης της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος η επέμβαση της οστεοτομίας πρακτικά έχει περιθωριοποιηθεί.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος ή Μερική Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Με τηνολική αρθροπλαστική γόνατοςκαι με τηνμονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατοςοι εκφυλισμένες (κατεστραμμένες) επιφάνειες του γόνατος αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τεχνητάεμφυτεύματα (προθέσεις), από κράματα μετάλλου και ειδικών πλαστικών, για να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του γόνατος. Μερικές φορές ημονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατοςδιευκολίνεται με πλοήγηση – γνωστή ωςρομποτική αρθροπλαστική γόνατος. Χρειάζεται προσοχή να γίνει διαφορική διάγνωση από τηνοστεονέκρωση του γόνατος.

Διάρκεια επέμβασης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση / Ανάρρωση
Για την μετεγχειρητική αποκατάσταση ενός χειρουργημένου με ολική αρθροπλαστική γόνατος η χειρουργική μας ομάδα εφαρμόζει ένα εξελιγμένο και γρήγορο πρωτόκολλο που επανεντάσσει άμεσα τον ασθενή στην καθημερινότητά του χωρίς να χρειάζεται την βοήθεια άλλου ατόμου.

Αρθροπλαστική γόνατος με πρωτόκολλο ταχείας αποκατάστασης Fast-Track

Πρακτικά μετά από την διενέργεια αρθροπλαστικής γόνατος ο ασθενής μεταφέρεται από το χειρουργείο στον θάλαμο με μίαFast-Track Αρθροπλαστική γόνατος:

 • Σύγχρονη Προεγχειρητική προετοιμασία
 • Πρωτόκολλο Αναισθησιολογικής προσέγγισης
 • Χρήση συνδυασμού ρομποτικής χειρουργικής, μικρών τομών και ιδιαίτερης χειρουργικής προσπέλασης, δηλαδή η ανάσπαση του τετρακέφαλου αντί της διατομής


Η μέθοδο Fast-Track Αρθροπλαστικής γόνατος:

 • μειώνει τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς
 • έχει θετική επίδραση στον ασθενή, βοηθώντας τον να αναρρώσει και να κινητοποιηθεί πιο γρήγορα
 • περιορίζει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • προκαλεί μικρότερη νοσηρότητα*μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
 • περιορίζει δραματικά τον αριθμό των φυσιοθεραπειών που χρειάζονται μετεγχειρητικά
 • ο ασθενής επιστρέφει ταχύτερα στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούμε προεγχειρητικής προετοιμασίας, αναισθησιολογικής προσέγγισης, χειρουργικής τεχνικής, και η χρήση συνδυασμού ρομποτικής χειρουργικής, μικρών τομών και ιδιαίτερης χειρουργικής προσπέλασης δηλαδή η ανάσπαση του τετρακεφάλου αντί της διατομής του, μειώνουν τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος, έχουν θετική επίδραση στον ασθενή, βοηθώντας τον να αναρρώσει και να κινητοποιηθεί πιο γρήγορα, περιορίζει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, προκαλεί μικρότερη νοσηρότητα, μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο και περιορίζει δραματικά τον αριθμό των φυσιοθεραπειών που χρειάζονται μετεγχειρητικά μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου. Ο ασθενής επιστρέφει ταχύτερα στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols είναι πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασηςτων ασθενών μετά από Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος.


Το πρωτόκολλο Fast-Track αρθροπλαστικής γόνατοςπου χρησιμοποιούμε χαρακτηρίζεται από:

 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας
 • Μείωση του κόστους για τον ασθενή
 • Ατραυματική τεχνική με ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας
 • Αποφυγή μεταγγίσεων-Μείωση μετεγχειρητικού πόνου
 • Άμεση φόρτιση από την ίδια ημέρα του χειρουργείου
 • Μείωση επιπλοκών

Η γενική αρχή είναι ότι θα πρέπει ο χειρουργός να εφαρμόζει τέτοια τεχνική, η οποία να προκαλεί το λιγότερο δυνατό τραυματισμό στους ιστούς, ώστε ο ασθενής να έχει μειωμένη αιμορραγία και πόνο.

Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για περαιτέρω μείωση της αιμορραγίας με ειδικά φάρμακα και εφαρμόζουμε ειδικά διαλύματα στην περιοχή της επέμβασης, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πόνο. Η καλή στερέωση των υλικών σε συνδυασμό με την τεχνική επιτρέπει την άμεση φόρτιση του σκέλους ήδη από την ίδια την ημέρα του χειρουργείου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να κινητοποιείται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό προκαλεί αγγειοσύσπαση που επίσης συμβάλλει στον περιορισμό της αιμορραγίας. Με τον κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη σωστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης Fast-Track μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος, είναι εφικτή η μείωση της διάρκειας νοσηλείας και κατ’ επέκταση του κόστους.

Ημερήσια νοσηλεία – Εξιτήριο την ίδια μέρα
Δεν χρησιμοποιούνται σωληνάκια, παροχετεύσεις ή ουροκαθετήρες και ο ασθενής μπορεί να φάει ελεύθερα και παροτρύνετε να γυρίσει στις φυσιολογικές του συνήθειες αμέσως και σαν να μην είχε υποβληθεί στην μεγάλη αυτή επέμβαση.

Το Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocol επιτρέπει στον ασθενή να πάρειεξιτήριομε ασφάλεια από το Νοσοκομείοτην επόμενη κιόλας ημέρα ή ακόμα και την ίδια μέρα με κατάλληλες προϋποθέσεις (ημερήσια νοσηλεία), αφού ο πόνος είναι ελεγχόμενος, ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και γρήγορα στο stress του χειρουργείου και να μειώσει τις πιθανές επιπλοκές.


Ολική Αρθροπλαστική γόνατος FAST TRACK – Ημερήσιας Νοσηλείας – Άμεσης Αποκατάστασης


Πλεονεκτήματα:

 • Χειρουργείο 30 λεπτών αντί 2 ωρών
 • Βάδιση σε 1 ώρα
 • Εξιτήριο αυθημερόν
 • Χωρίς βακτηρία ‘π’
 • Χωρίς καθετήρες και παροχετεύσεις
 • Τομή 5-6 εκατοστά, χωρίς τραύμα μυϊκό
 • Περιοχική αναισθησία και Τοπική αναισθησία
 • Κατάργηση οπιούχων (όχι εμετοί από παυσίπονα)
 • Πλήρης εξάλειψη πόνου
 • Ανεξαρτησία σε βάδιση αμέσως μετά την επέμβαση
 • Εκμηδενισμός λοιμώξεων - φλεγμονών λόγω των ως άνω πλεονεκτημάτων. • Χρειάζεται μετάγγιση;
  • Η εφαρμογή τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας σε συνδυασμό με σύγχρονα πρωτόκολλα ταχείας κινητοποίησης καθιστά την μετάγγιση αίματος μη απαραίτητη σήμερα στους περισσότερους ασθενείς μας. Η τοπική ή ενδοφλέβια χορήγηση τρανσαμίνης περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αιμορραγία μετά το χειρουργείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί μετάγγιση αίματος.

 • Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την επέμβαση;
  • Είναι λογικό ότι η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει στο επιτυχές αποτέλεσμα. Οι ασθενείς με ισχυρό μυϊκό σύστημα και λογικό βάρος έχουν πιο γρήγορη αποκατάσταση.
   Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετεγχειρητικής λοίμωξης, πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση άλλης συνυπάρχουσας λοίμωξης (στο δέρμα, στα δόντια, κτλ.).

 • Η αναισθησία
  • Πριν την επέμβαση, οαναισθησιολόγος εξετάζει τον ασθενή και το ιστορικό του. Αυτός σε συννενόηση με τον ασθενή προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αναισθησίας και δίνει οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Στη διάρκεια της επέμβασης, είτε είστε τελείως «κοιμισμένος» (γενική αναισθησία), είτε αναισθητοποιείται το κάτω μέρος του σώματος (επισκληρίδιος αναισθησία), είτε αναισθητοποιείται μόνο το γόνατό σας και η κάτωθεν αυτού περιοχή (περιοχική αναισθησία του κάτω άκρου). Τελευταία κερδίζει έδαφος ηραχιαία αναισθησία γιατί παρουσιάζει πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με την γενική αναισθησία και μπορεί να συνδυασθεί με τα πρωτόκολλα ταχείας κινητοποίησης και με ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς (outpatient surgery). Μπορεί να συνδυασθεί και μεαισθητικό αποκλεισμό (block) των νεύρων του γόνατος το οποίο γίνεται με την βοήθεια υπερήχου από τον αναισθησιολόγο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ικανοποιητική αναλγησία και οι ασθενείς κινητοποιούνται σε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.

 • Η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος
  • Συνήθως, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Η τομή γίνεται στη μέση και το μέγεθός της είναι μικρό (6-8 εκ) σε σχέση με τις προσπελάσεις των 20-25 εκ. που γίνονταν παλαιότερα. Κύριο μέλημα του χειρουργού είναι ο ελάχιστος δυνατός τραυματισμός του τένοντα του τετρακεφάλου μυός γιατί έτσι συμβάλλουμε στην όσο το δυνατό ανώδυνη και γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς). Για τον λόγο αυτό η χειρουργική μας ομάδα καινοτομεί και δεν κόβει τον τένοντα του τετρακεφάλου. Αυτό δίνει περισσότερη δύναμη στο σκέλος και λιγότερο πόνο και είναι πολύ χρήσιμο στην ταυτόχρονη αρθροπλαστική και στα δύο γόνατα. Στην συνέχεια έχουμε εισέλθει στην άρθρωση του γόνατος για την διενέργεια του κύριου μέρους της επέμβασης!

 • Η βασική επέμβαση
  • Ο χειρουργός ξεκινάει με τον καθαρισμό της άρθρωσης, αντιμετωπίζοντας τον ερεθισμό (φλεγμονή) και αφαιρώντας τις οστικές προεξοχές (οστεόφυτα), που έχουν δημιουργηθεί. Στη συνέχεια, αφαιρεί το φθαρμένο χόνδρο μαζί με χιλιοστά οστού που βρίσκεται από κάτω. Στο ύψος της κνήμης, η τομή του οστού είναι γενικά οριζόντια, ενώ χρειάζονται περισσότερες οστεοτομίες στο μηριαίο οστό για να προετοιμαστεί να δεχθεί την πρόθεση. Οι τομές είναι ακριβείας, ανάλογες με το είδος της πρόθεσης που έχει επιλεγεί. Η χρήσησύγχρονων ενεργητικών ρομποτικών συστημάτων T solution Oneή συστημάτων ψηφιακής πλοήγησης μας επιτρέπουν εξαιρετική ακρίβεια ως προς την ορθότητα των οστεοτομιών τόσο του μηρού όσο και της κνήμης. Η ορθή ευθυγράμμιση της πρόθεσης σε σχέση με τον μηχανικό άξονα του γόνατος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την μακροχρόνια καλή λειτουργία και επιβίωση της πρόθεσης. Μόλις η επιφάνεια του οστού είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ο χειρουργός τοποθετεί μια δοκιμαστική πρόθεση, για τον έλεγχο των κινήσεων του γόνατος και της λειτουργίας των συνδέσμων.Τα τμήματα της πρόθεσης που τοποθετούνται στο μηριαίο και την κνήμη είναι μεταλλικά και ανάμεσά τους τοποθετείται ένα είδος ανθεκτικού πλαστικού (πολυαιθυλένιο), που επιτρέπει την καλύτερη ολίσθηση των επιφανειών της άρθρωσης.

 • Συρραφή τομής
  • Για τη συρραφή της τομής, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ράμματα που απορροφούνται σταδιακά από τον οργανισμό (απορροφήσιμο υλικό). Μπορεί επίσης να γίνει καιπλαστική αποκατάστασητης εγχειρητικής τομής μεενδοδερμική ραφήη οποίαδεν χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτωνμε επιπλέον επίσκεψη στο χειρουργό σας. Η χρήση παροχετεύσεων (σωληνάκια για μετεγχειρητική παροχέτευση αίματος) έχει ελαχιστοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

 • Η διάρκεια της επέμβασης αρθροπλαστικής γόνατος
  • Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλλει χωρίς να σημαίνει ότι η μεγαλύτερη διάρκεια χειρουργείου παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως διαρκεί από 55-60 λεπτά.Πρέπει επίσης να υπολογιστεί ο χρόνος της προετοιμασίας και της ανάνηψης.

 • Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος;
  • Εξαρτάται από την περίπτωσή του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ως γενικός κανόνας όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι θα περπατήσετε με την βοήθεια Π την ίδια ημέρα του χειρουργείου. Την επόμενη ημέρα θα περπατήσετε χωρίς υποστήριξη και θα ανεβείτε και θα κατεβείτε σκαλοπάτια. Το γόνατό σας θα έχει πλήρες εύρος κίνησης από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Την επόμενη ημέρα του χειρουργείου ή την μεθεπόμενη θα πάρετε εξιτήριο. Θα χρειαστείτε περίπου 5 φυσικοθεραπείες μετά στο σπίτι σας και σε 2 εβδομάδες θα αφαιρέσουμε τα ράμματα.

Maroula Tas

★★★★★

Πριν τρεις ημέρες, η μητέρα μου υποβλήθηκε σε επέμβαση γόνατος με την πρωτοποριακή μέθοδο της αρθροπλαστικής γόνατος, μέσω ρομποτικής.Η επέμβαση ήταν επιτυχής και τα αποτελέσματα εξαιρετικά. Μετά το χειρουργείο, η μητέρα μου κινητοποιήθηκε, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες και την τρίτη μέρα περπάτησε μόνη της.Όλα πήγαν τέλεια και ευχαριστούμε πολύ τον εξαιρετικό γιατρό μας για τη φυσική παρουσία του, τη συνεχή υποστήριξή του και την ασφάλεια που μας ενέπνευσε!!Πριν τρεις ημέρες, η μητέρα μου υποβλήθηκε σε επέμβαση γόνατος με την πρωτοποριακή μέθοδο της αρθροπλαστικής γόνατος, μέσω ρομποτικής.Η επέμβαση ήταν επιτυχής και τα αποτελέσματα εξαιρετικά. Μετά το χειρουργείο, η μητέρα μου κινητοποιήθηκε, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες και την τρίτη μέρα περπάτησε μόνη της.Όλα πήγαν τέλεια και ευχαριστούμε πολύ τον εξαιρετικό γιατρό μας για τη φυσική παρουσία του, τη συνεχή υποστήριξή του και την ασφάλεια που μας ενέπνευσε!!

Περιστατικά αρθροπλαστικής γόνατου

Υβριδική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος


Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - Ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος χωρίς φυσιοθεραπεία


Ολική αρθροπλαστική γόνατος - 3η μετεγχειρητική ημέρα


3 Ώρες μετά από υβριδική ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος με πρωτόκολλο Fast-Track


Ολική αρθροπλαστική γόνατος που δε χρειάζεται καθόλου φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - Ολική αρθροπλαστική γόνατος 1 ημέρα μετά το χειρουργείο

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - Ολική αρθροπλαστική γόνατος 2 ημέρες μετεγχειρητικά

georgia bourtsoukli

★★★★★

Μετά από πολύμηνη δυσκολία στο περπάτημα κι αφόρητους πόνους και στα δύο γόνατα επικοινώνησα με τον κ.Σαλμά. Μου εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς θα μου κάνει και μου ενέπνευσε αμέσως εμπιστοσύνη κι ασφάλεια. Έτσι λοιπόν στις 21/9 υποβλήθηκα σε άρθροπλαστική ρομποτική γονατου και στα 2 γόνατα. 3 ώρες μετά το χειρουργείο σηκώθηκα και περπάτησα με βοήθημα κι αισθανόμουν πολύ καλά χωρίς κανέναν πόνο!!Την επόμενη μέρα ένιωθα ότι είμαι έτοιμη να περπατήσω χωρισ καμία βοήθεια!! Σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου κύριε Σαλμα!εξαιρετικος επιστήμονας!
αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου