Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ


καταγματα κοπωσης

Τα κατάγματα κόπωσης παρουσιάζονται συχνότερα στους αθλητές και αφορούν κυρίως τα οστά που δέχονται επαναλαμβανόμενες φορτίσεις.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Το κάταγμα κόπωσης είναι συνήθως ένα ρωγμώδες κάταγμα που προκαλείται από την συνεχή καταπόνηση των οστών ύστερα από εντατική άσκηση.


ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Τα κατάγματα κόπωσης είναι συχνά αποτέλεσμα της ξαφνικής αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Η αύξηση μπορεί να αφορά την συχνότητα, την ένταση ή και την διάρκεια των προπονήσεων ενός αθλητή. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την επίδραση ενός νέου αγωνιστικού χώρου, άγνωστου προς τον αθλητή (π.χ. από χλοοτάπητα σε σκληρό έδαφος) ή ακόμη και ενός νέου αθλητικού υποδήματος.


ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Η πλειονότητα αυτών των καταγμάτων αφορά τα κάτω άκρα, και ειδικότερα την κνήμη και το πόδι


ΠΟΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τένις, το μπάσκετ, τον στίβο και τη γυμναστική έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν κάταγμα κόπωσης. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, η επαναλαμβανόμενη πίεση του ποδιού όταν χτυπάει στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει κάταγμα κόπωσης. Επιπλέον, χωρίς επαρκή περίοδο ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων ο κίνδυνος για κάταγμα κόπωσης αυξάνεται.


ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Τα κατάγματα κόπωσης μπορεί να διαγνωστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ή φύλο, και αφορούν αθλητές – και κυρίως αθλήτριες - που συμμετέχουν σε επαναλαμβανομενες αθλητικές δραστηριότητες. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται «Female athlete triad” και περιλαμβάνει:
Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία ή ανορεξία)
Αμηννόρροια
Οστεοπόρωση


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Ο πόνος κατά την άσκηση είναι το πιο συχνό σύμπτωμα και υφίεται με την ξεκούραση.


ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Η υποψία ενός κατάγματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης αξιολογείται από τον Ορθοπαιδικό. Ο ακτινολογικός έλεγχος ανευρίσκει το κάταγμα και προσδιορίζει τον τύπο του. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κάταγμα μπορεί να μην φαίνεται αρχικά και να χρειαστεί επανέλεγχος μετά απο εβδομάδες. Σπάνια θα χρειαστεί έλεγχος με αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI).


ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;


Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική και βασίζεται στην ανάπαυση και την αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκάλεσαν το κάταγμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το κάταγμα, θα οδηγήσει σε ψευδάρθρωση με συνοδό πόνο και χρόνια αναπηρία. Εκτός από την ανάπαυση, και ανάλογα με το κάταγμα, χρησιμοποιούνται ένθετα υποδημάτων ή νάρθηκες.


ΠΡΟΛΗΨΗ


Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των καταγμάτων κόπωσης.
- Σε οποιαδήποτε νέα αθλητική δραστηριότητα πρέπει να τίθενται ρεαλιστικοί και σταδιακοί στόχοι. Π.χ. αντί τρεξίματος πέντε χιλιομέτρων την ημέρα, καταμερισμός της απόστασης μέσα στην εβδομάδα.
- Οι εναλλακτικές δραστηριότητες που επιτυγχάνουν τους ίδιους στόχους για την φυσική κατάσταση του ασθενούς βοηθούν να αποφεύγονται τα κατάγματα κόπωσης. Προσθήκη ασκήσεων ενδυνάμωσης και εύρους κίνησης στο «μίγμα» της προπόνησης.
- Υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D
- Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (παλιά και φθαρμένα υποδήματα)
- Εάν παρουσιαστεί πόνος ή οίδημα, άμεση διακοπή των δραστηριοτήτων και ανάπαυση για λίγες ημέρες. Στην περίπτωση που ο πόνος δεν υφίεται παρά την ανάπαυση, άμεση παραπομπή στον Ορθοπαιδικό.
- Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός κατάγματος κόπωσης μπορεί να επιτρέψει στον ασθενή την επιστροφή στις δραστηριότητες πριν τον τραυματισμό.


αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 200 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2022, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου ::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::