είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.
Ο καθηγητής κ. Σαλμάς ήταν από τους πρώτους εξειδικευμένους χειρουργούς ώμου στην Αθήνα όταν το 1998 επέστρεψε από μετεκπαιδεύσεις στην Ζυρίχη της Ελβετίας δίπλα στον κορυφαίο χειρουργό ώμου Christian Gerber και την Βοστώνη δίπλα στον JP Warner καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard διευθυντή του τμήματος ώμου στο Mass General Hospital Στα πρώτα χρόνια το ιατρείο του καθηγητή ήταν ιατρείο αναφοράς παθήσεων ώμου. Στις αρχές της δεκαετίας 2010 ο καθηγητής χειρουργούσε με μεγάλη επιτυχία ασθενείς με προχωρημένη και υποτροπιάζουσα αστάθεια του ώμου. Από το 2000 θεραπεύει πολλές και δύσκολες αστάθειες ώμου.
Ο καθηγητής κ. Σαλμάς ήταν από τους πρώτους εξειδικευμένους χειρουργούς ώμου στην Αθήνα όταν το 1998 επέστρεψε από μετεκπαιδεύσεις στην Ζυρίχη της Ελβετίας δίπλα στον κορυφαίο χειρουργό ώμου Christian Gerber και την Βοστώνη δίπλα στον JP Warner καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard διευθυντή του τμήματος ώμου στο Mass General Hospital. Στα πρώτα χρόνια το ιατρείο του καθηγητή ήταν ιατρείο αναφοράς παθήσεων ώμου. Από το 1998 έχει χειρουργήσει με επιτυχία εκατοντάδες ασθενείς με αστάθεια του ώμου όπως χαρακτηρίζεται η κατάσταση όπου ο ώμος εξαρθρώνεται πολλές φορές (υποτροπιάζων εξάρθρημα ώμου). Πολλοί από τους ασθενείς είχαν υποβληθεί σε άλλα κέντρα σε χειρουργική θεραπεία χωρίς επιτυχία.
ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΩΜΟΥ - ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΩΜΟΥ (ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΩΜΟΥ)
Επεμβατική σταθεροποίηση της αστάθειας του ώμου:
Η χειρουργική σταθεροποίηση έχει ένδειξη όταν η αστάθεια υποτροπιάζει και αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Η απόφαση για χειρουργική αποκατάσταση μετά από ένα αρχικό επεισόδιο πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη έναν αριθμό ενδείξεων. Εάν έχει προηγηθεί ένα κάταγμα της γλήνης το οποίο παραμένει παρεκτοπισμένο τότε η επέμβαση έχει ένδειξη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της συνέχειας της άρθρωσης (Ανοικτή επέμβαση Latarjet). Σε απουσία κατάγματος πρέπει να ληφθεί υπόψη ο ατομικός κίνδυνος αστάθειας και πώς αυτός επηρεάζει τις αθλητικές ή γενικότερα τις δραστηριότητες του ασθενούς. Εάν ένας αθλητής είναι νέος σε ηλικία και εάν έχει εμπλακεί σε σωματική επαφή όπως π.χ. σε ένα μαχητικό άθλημα πρέπει να γίνει σαφές ότι η συντηρητική αποκατάσταση μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο για ένα δεύτερο εξάρθρημα και αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου τότε αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για τον αθλητή. Μια εναλλακτική σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να ήταν να γίνει η χειρουργική αποκατάσταση εκτός αγωνιστικής περιόδου με αποτέλεσμα να διασφαλιστεί ένας μικρότερος κίνδυνος αστάθειας στην επακόλουθη αγωνιστική περίοδο.
Αρθροσκοπική εναντίον ανοικτής μεθόδου αποκατάστασης:
Όταν δεν υπάρχει οστικός τραυματισμός ο στόχος του χειρουργείου είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα επιδιορθώνοντας τη ρήξη του επιχειλίου χόνδρου (ρήξη banκart) και οποιαδήποτε άλλη διάταση ή ρήξη συνδέσμου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό μπορεί να γίνει με αρθροσκοπική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση αγκυρών (πλαστικές, μεταλλικές ή απορροφήσιμες) στο χείλος της γλήνης. Τα ράμματα από αυτές τις άγκυρες τοποθετούνται τότε αρθροσκοπικά στον επιχείλιο χόνδρο και τον υμένα. Αυτό αποκαθιστά την τάση των συνδέσμων και αποκαθιστά το χαμένο βάθος της γλήνης το οποίο προκλήθηκε από τη ρήξη bankart. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής κρατά σε ανάρτηση το χειρουργημένο άκρο του για 4 εβδομάδες. Στην συνέχεια και για τις επόμενες 6 εβδομάδες συμμετέχει σε πρόγραμμα φυσιοθεραπείας με σκοπό να ανακτηθεί πλήρως το εύρος κίνησης και η λειτουργικότητα του χεριού.
Πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής αποκατάστασης έναντι της ανοικτής:
Οι σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογία επιτρέπουν τα αποτελέσματα να είναι ισοδύναμα και με τις δύο μεθόδους. Παρόλα αυτά υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα στην αρθροσκοπική μέθοδο. Αυτά περιλαμβάνουν λιγότερο πόνο σε σχέση με την ανοικτή και την δυνατότητα να γίνει το χειρουργείο κάτω από περιοχική αναισθησία. Με την αρθροσκοπική επέμβαση δεν υπάρχει ανάγκη να διαταράξουμε φυσιολογικούς ιστούς όπως το στροφικό πέταλο το οποίο μπορεί να μην είναι εφικτό με την ανοικτή επέμβαση. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος της επιμόλυνσης είναι θεωρητικά μικρότερος στην αρθροσκοπική από ότι στην ανοικτή μέθοδο.
Πότε έχει ένδειξη η ανοικτή επέμβαση:
Σε πάνω από 90% των περιπτώσεων είναι δυνατή η αρθροσκοπική επέμβαση. Στο εναπομείναν 10% των περιπτώσεων η ανοικτή επέμβαση μπορεί να χρειαστεί όταν έχουμε να κάνουμε με οστική απώλεια ή με έναν συνδεσμικό τραυματισμό (σπάνια). Στην περίπτωση της οστική απώλειας κατά μήκος του πρόσθιου τοιχώματος της γλύνης μία αποκατάσταση τύπου bancart των μαλακών ιστών έχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας. Αντίθετα, πρέπει να επιχειρείται μία ανοικτή προσπέλαση.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.
Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";
Erasmia
Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...
Εύη Α.
Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά.
Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!
Κωνσταντίνος Τσιάβος
Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...
Despina Christina Patsioka
Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...
konstantina rissaki
Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";
❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.