Μάριος Σαλμάς Καθηγητής Χειρουργός Ορθοπαιδικός: Αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, αρθρίτιδα γόνατος, οστεοαρθρίτιδα, αρθροπλαστική, ρήξη τένοντα

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Θεραπεία για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα - Επασβέστωση ώμου

ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ - ΕΠΑΣΒΕΣΤΩΣΗ ΩΜΟΥ


Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του ώμου που προσβάλλει συνήθως άτομα πάνω από την ηλικία των 40 ετών και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Αυτή η εναπόθεση εντοπίζεται συνήθως ελαφρώς κεντρικότερα από την κατάφυση του υπερακανθίου και παρόμοιες αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε τένοντες και συνδέσμους και σε άλλα μέρη του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, ισχίο και αγκώνα).

Ο καθηγητής κ. Σαλμάς αντιμετωπίζει τις επασβεστώσεις στον ώμο ή αλλιώς την ασβεστοποιό τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου με μία επίσκεψη στο ιατρείο όπου πραγματοποιεί παρακέντηση και αφαίρεσή της. Μπορεί να χρειαστεί επανάληψη σε 15 ημέρες και μόνο στο 5% των ασθενών προχωρά σε αρθροσκοπική αφαίρεση χωρίς νοσηλεία και ο ασθενής μετά το χειρουργείο σε αυτήν τη περίπτωση αναχωρεί για το σπίτι του 2 ώρες μετά την επέμβαση. Ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών είναι πολύ μεγάλος όπως φαίνεται και από τις αξιολογήσεις.

ασβεστοποιος τενοντιτιδα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ – ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ Η ΑΣΒΣΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ;


Αυτού του είδους η τενοντίτιδα προσβάλλει ασθενείς ηλικίας 30-50 ετών και οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται πιο συχνά από τους άνδρες. Θεωρείται ότι τα άτομα με ενδοκρινολογικά προβλήματα (διαβήτης, υπερ και υποθυρεοειδισμός) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασβεστοποιού τενοντίτιδας.


ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ;


Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι η τοπική ισχαιμία (μειωμένο οξυγόνο) στους τένοντες του στροφικού πετάλου ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή πιθανώς λόγω μηχανικών παραγόντων (σύνδρομο πρόσκρουσης) οδηγεί σε ινοχόνδρινη μεταπλασία και σε εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα.
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα παρουσίαζει δύο διαφορετικά στάδια. Το προ ασβεστοποιό στάδιο (της διαμόρφωσης – formative) και το ασβεστοποιό στάδιο (της επαναρρόφησης). Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση των κρυστάλλων από τα κύτταρα ενώ το δεύτερο στάδιο χαρακτηρίζεται από την απορρόφηση των κρυστάλλων μέσω φαγοκυττάρωσης και την αγγειακή διείσδυση που είναι κλινικά και η πιο επώδυνη φάση.
Οι ασθενείς που πάσχουν από ασβεστοποιό τενοντίτιδα μπορεί να εμφανίσουν πόνο κατά τη διάρκεια του κάθε σταδίου, αλλά συμβαίνει πιο συχνά κατά τη φάση της απορρόφησης. Πιστεύεται ότι ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται ο πόνος συχνότερα κατά τη φάση της απορρόφησης είναι επειδή οι κρύσταλλοι του ασβεστίου βρίσκονται υπό πίεση στο εσωτερικό του τένοντα. Επιπλέον, θεωρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων (ενδεχομένως έως και το 75% του πληθυσμού) εμφανίζει εναπόθεση κρυστάλλων στους τένοντες του στροφικού πετάλου χωρίς όμως συμπτωματολογία πόνου.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ;


Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς είναι ο πόνος. Μερικές φορές ο πόνος οδηγεί σε μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ώμου και δυσκαμψία με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί δευτεροπαθώς παγωμένος ώμος. Επιπλέον, οι ασθενείς εμφανίζουν τοπική ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι εναποθέσεις του ασβεστίου.
Ο ακτινολογικός έλγχος με μια απλή προσθιοπίσθια λήψη μπορεί να απεικονίσει την εναπόθεση των κρυστάλλων του ασβεστίου, ενώ άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η Αξονική και η Μαγνητική τομογραφία παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση της επασβέστωσης αλλά δεν είναι απαραίτητες για την διάγνωση.


ασβεστοποιος τενοντιτιδα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ;


Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά (μη χειρουργικά). Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς ανακτούν την λειτουργικότητα της άρθρωσής τους μετά την ύφεση του πόνου στις 2 με 3 εβδομάδες χωρίς καμία θεραπεία. Εάν οι ασθενείς δεν αισθανθούν καλύτερα, τότε μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για την ύφεση του πόνου.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η θεραπεία είναι μη χειρουργική και περιλαμβάνει παρακέντηση της εστίας ασβεστίου και επακόλουθη έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό. Αυτό όταν γίνει σωστά και από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό ανακουφίζει αμέσως τον ασθενή από τον πόνο και δεν χρειάζεται χειρουργείο.

ασβεστοποιος τενοντιτιδα

Άλλες λιγότερο διαδεδομένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη θεραπεία με κρουστικούς υπερήχους και την τοπική έκπλυση με χρήση δύο μεγάλων βελονών.


ασβεστοποιος τενοντιτιδα

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δε βοηθάει τον ασθενή και ο πόνος δεν υφίεται ή υποτροπιάζει, συστήνεται η χειρουργική αρθροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης των εναποθέσεων του ασβεστίου. Ο χειρουργός μέσω 2 – 3 πολύ μικρών τομών εισάγει το αρθροσκόπιο στην άρθρωση και εντοπίζει τις εναποθέσεις των κρυστάλλων του ασβεστίου μεταξύ των ινών του στροφικού πετάλου. Στη συνέχεια, οι επασβεστώσεις αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία και ακολουθεί η έκπλυση της περιοχής και της άρθρωσης και η συρραφή του δέρματος. Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.


ασβεστοποιος τενοντιτιδα

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ;


«Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται με τη χειρουργική επέμβαση και ο πόνος υφίεται άμεσα. Το καλό αποτέλεσμα συνδέεται άμεσα με την πλήρη απομάκρυνση όλων των εναποθέσεων του ασβεστίου»
* Salmas M et al: “Arthroscopic treatment of calcifying tendonitis of the shoulderL Clinical and ultrasonographic follow-up findings at two to five years.” J Shoulder and Elbow Surg. Sept/Oct. 2004; 503-50
- Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού των οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.
- Περίπου το ¼ των ασθενών παρουσιάζει ασβεστοποιό τενοντίτιδα αμφοτερόπλευρα (και στους δύο ώμους).
- Η πλειοψηφία των ασθενών ανακουφίζεται με τα συντηρητικά θεραπευτικά μέσα, και ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης περιορίζεται για τις χρόνιες και επώδυνες περιπτώσεις των ασθενών με σημαντικό περιορισμό της λειτουργίας του ώμου τους.
* Harvie P et al: “Calcific tendonitis: Natural history and association with endocrine disorders.” J Shoulder and Elbow Surg. March/April. 2007; 169-173.
- Η συχνότητα εμφάνισης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι 2,7%-22% και προσβάλλει κυρίως γυναίκες ηλικίας 30-50 έτων.
- Σε μερικές περιπτώσεις, η εναπόθεση των κρυστάλλων του ασβεστίου απορροφάται και τα συμπτώματα υφίενται.
- Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα συνδέεται ρήξεις του στροφικού πετάλου στο 20% των περιπτώσεων, ιδίως όταν είναι χρόνιες και πολλές φορές με παγωμένο ώμο.* Oliva F. et al: “Calcific tendonopathy of rotator cuff tendons”. Sports Med. Arthroscopy Rev. Vol. 19, No 3., Sept. 2011; 237-243


αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 286 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου