Prostalac - Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - λοίμωξη μετά από αρθροπλαστική ώμου

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

PROSTALAC


(Prosthesis of Antibiotic-Loaded Acrylic Cement)


Αντιμετώπιση μετεγχειρητικής λοίμωξης μετά από αρθροπλαστική ώμου ή άλλων χειρουργικών επεμβάσεων.
(Πρόθεση με ενισχυμένο ακρυλικό τσιμέντο με αντιβιοτικό)


ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ


Η λοίμωξη είναι μια σχετικά σπάνια επιπλοκή μετά από επέμβαση αρθροπλαστικής ώμου που μπορεί να προκαλέσει πόνο και να οδηγήσει σε χαλάρωση της πρόθεσης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και δεύτερη χειρουργική επέμβαση (αναθεώρηση). Η αντιμετώπιση μιας λοίμωξης είναι δύσκολη και όταν η λοίμωξη αφορά το τεχνητό τμήμα της άρθρωσης γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Κάποιες φορές, οι λοιμώξεις προκαλούν συμπτώματα όπως ερυθρότητα, οίδημα και πόνο.


prostalac

Άλλες φορές, δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και για να ανιχνευτούν απαιτείται προσεκτική διερεύνηση που περιλαμβάνει ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και βιοψίες. Μόλις η μόλυνση διαγνωστεί, ιδιαίτερα στην αρθροπλαστική ώμου, η χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με την αντιβιοτική αγωγή είναι απαραίτητη. Η αφαίρεση της πρόθεσης της αρθροπλαστικής είναι αναγκαία, διότι τα βακτήρια προσκολλώνται στα εμφυτεύματα. Δεδομένου ότι η νέα πρόθεση δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί αμέσως μετά την αφαίρεση - σε σηπτικές συνθήκες - χρησιμοποιείται ένα ειδικό προσωρινό ένθετο (spacer) που απελευθερώνει αντιβιοτικό σε χαμηλές και συνεχείς δόσεις, επιτρέποντας τη θεραπεία της λοίμωξης χωρίς, συγχρόνως, να διαταράσσεται η λειτουργία του ώμου.
Το σύστημα προθέσεων PROSTALAC έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PROSTALAC;


Το PROSTALAC είναι μια πρόθεση σχεδιασμένη για τοποθέτηση σε έναν ώμο με διαγνωσμένη μετεγχειρητική λοίμωξη.
Αποτελείται από ένα μεταλλικό κεντρικό στέλεχος (stem) που περιβάλλεται από τσιμέντο και είναι εμποτισμένο με αντιβιοτικά.


prostalac

Η "κεφαλή" του PROSTALAC έχει το σχήμα της φυσιολογικής κεφαλής του βραχιονίου. Το ειδικό τσιμέντο αναμιγνύεται με αντιβιοτικά και διαμορφώνεται με τη βοήθεια εκμαγείων παίρνοντας το σχήμα του βραχιόνιου οστού


prostalac

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ PROSTALAC?


Το σύστημα PROSTALAC χρησιμοποιείται όταν αναπτύσσεται μια λοίμωξη στον ώμο μετά από αντικατάσταση της άρθρωσης, όπως π.χ. στην ολική αρθροπλαστική ώμου. Συνήθως, αυτές οι λοιμώξεις εμφανίζονται μήνες έως και χρόνια μετά την τοποθέτηση της πρόθεσης. Η καταπολέμηση της λοίμωξης μπορεί να γίνει μόνο εφόσον αφαιρεθούν όλα τα υλικά της πρόθεσης από τον ώμο (το μεταλλικό τμήμα, το πλαστικό και όλη η ποσότητα τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε). Μετά την αφαίρεση της τεχνητής άρθρωσης, χορηγείται συνήθως αντιβιοτική αγωγή για 6-12 εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Το σύστημα PROSTALAC τοποθετείται κατά τη στιγμή της αφαίρεσης της τεχνητής άρθρωσης για να ανακουφίσει από τον πόνο, επιτρέποντας τη σωστή τάση των τενόντων, των μυών και των συνδέσμων όσο διαρκεί η θεραπεία. Τα αντιβιοτικά που έχουν αναμιχθεί με το τσιμέντο του PROSTALAC λειτουργούν επικουρικά στην θεραπεία της λοίμωξης του ώμου, επιτρέποντας συγχρόνως, κάποιου βαθμού λειτουργία του ώμου.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ PROSTALAC;


Το PROSTALAC έχει αντιβιοτική δράση που απελευθερώνεται ελεγχόμενα από το σκληρό περίβλημα του τσιμέντου και καταπολεμάει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη λοίμωξη. Τα υψηλά αλλά ασφαλή επίπεδα των αντιβιοτικών που χορηγούνται με αυτόν τον τρόπο είναι αρκετά αποτελεσματικά στη αντιμετώπιση των λοιμώξεων.


ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PROSTALAC ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ;


Αρκετές μελέτες έδειξαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων με τη χρήση του PROSTALAC.
Ωστόσο, διάφορες συνοδές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η εξάρτηση στην νικοτίνη, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, και λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επιτυχία του PROSTALAC στην αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής λοίμωξης.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ PROSTALAC;


Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, κάποιες λοιμώξεις καταστρέφουν σημαντικό μέρος του οστού και των μαλακών ιστών που μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακατασκευαστεί επιτυχώς με μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, γίνεται μια αρθροπλαστική εκτομής (resection arthroplasty) ή αφαίρεση του εγγύς βραχιονίου. Ενώ η λειτουργική ικανότητα του ώμου μειώνεται, ο πόνος βελτιώνεται αισθητά.
Stine I.A., Lee B., Zalavras C.G., Hatch III G., Itamura J.M.Management of chronic shoulder infections utilizing a fixed Articulating antibiotic-loaded spacer (2010) Journal of Shoulder and Elbow Surgery, 19 (5) , pp. 739-748.
- Μελέτη 30 ασθενών με λοιμώξεις που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το σύστημα PROSTALAC.


ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ PROSTALAC ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΟΝΑΕΙ;


Πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται αισθητά από τον πόνο, όταν αφαιρείται η μολυσμένη πρόθεση και τοποθετείται το σύστημα PROSTALAC στην θέση της. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να αναφέρουν κάποιες ενοχλήσεις μετά από την τοποθέτηση του PROSTALAC και επιλέγουν να κάνουν μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης αρθροπλαστικής όταν αντιμετωπιστεί πλήρως η λοίμωξη. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, ο μέσος όρος έκτασης στους 12 ασθενείς με εμφύτευμα PROSTALAC ήταν 83° (εύρος 40°- 130°). Τέσσερις ασθενείς δεν ανέφεραν πόνο, έξι ασθενείς ανέφεραν ήπιο πόνο, καθώς και δύο ασθενείς παρουσίασαν μετρίου βαθμού πόνο.
Jawa A, Shi L, O’Brien T, Wells J, Higgins L, Macy J, Warner JJ.Prosthesis of antibiotic-loaded acrylic cement (PROSTALAC) use for the treatment of infection after shoulder arthroplasty.J Bone Joint Surg Am. 2011 Nov 2;93(21):2001-9.

- Μελέτη 28 ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική τοποθέτηση PROSTALAC. Τέσσερις ασθενείς ανέπτυξαν υποτροπιάζουσα λοίμωξη μετά από την τοποθέτηση πρόθεσης PROSTALAC που χρειάστηκαν δεύτερη χειρουργική επέμβαση και επανατοποθέτηση πρόθεσης PROSTALAC με άριστα αποτελέσματα.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ PROSTALAC;


Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο και διατήρηση της λειτουργικότητας του ώμου τους με το εμφύτευμα PROSTALAC, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Τουλάχιστον μία μελέτη περιέγραψε μία ομάδα ασθενών που επέδειξαν καλή λειτουργικότητα και ανακούφιση από τον πόνο 1,5 με 2 έτη μετά την τοποθέτηση ενός PROSTALAC .
Themistocleous G., Zalavras C., Stine I., Zachos V., Itamura J. Prolonged implantation of an antibiotic cement spacer for management of shoulder sepsis in compromised patients(2007) Journal of Shoulder and Elbow Surgery, 16 (6) , pp. 701-705.

αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου