Ρήξεις δικεφάλου βραχιονίου μυός και SLAP ρήξεις - Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - ρήξη μυός

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

Ρήξεις δικεφάλου βραχιονίου μυός και SLAP ρήξεις:



Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας ισχυρός μυς στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα που συσπάται και κάμπτει τον αγκώνα. Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι μοναδικός, διότι καταφύεται στην κερκίδα και επίσης εκφύεται μέσω δύο κεφαλών από την ωμοπλάτη. Έτσι, διασχίζει τον ώμο και τον αγκώνα. Η μακρά κεφαλή του δικεφάλου διέρχεται μέσα σε μια αύλακα στο πάνω μέρος του βραχιονίου οστού και κάμπτει περίπου 90ο πάνω από την κεφαλή του βραχιονίου πριν καταλήξει στην κορυφή της ωμογλήνης. Προσφύεται στη γλήνη μέσω του επιχειλίου χόνδρου.



Βλάβες Δικεφάλου


Καθώς ο αγκώνας κάμπτεται και ο ώμος κινείται, ο τένοντας του δικεφάλου μυός ολισθαίνει πάνω και κάτω μέσα στην αύλακα (αύλακα του δικεφάλου) στο πρόσθιο τμήμα του ώμου και μπορεί στην πραγματικότητα να κινηθεί μέχρι 6εκ.. Μεγάλες δυνάμεις ασκούνται κατά μήκος του δικεφάλου με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως π.χ. άρση βάρους. Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν ρίψεις ασκούν μεγάλη δύναμη στο δικέφαλο και στην πρόσφυσή του στην ανώτερη επιφάνεια της ωμογλήνης.



Βλάβες Δικεφάλου


Τραυματισμοί του τένοντα του δικεφάλου



Προβλήματα που σχετίζονται με το δικέφαλο μυ, είναι είτε αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων συνεχών κινήσεων, όπως για παράδειγμα στη δουλειά, ή ενός ξαφνικού τραυματισμού με ή χωρίς ρήξη του παρακείμενου τένοντα του υποπλατίου μυός. Όταν ο τραυματισμός είναι συνέπεια χρόνιας φλεγμονής, τότε λέγεται τενοντίτιδα του δικεφάλου. Αυτή συμβαίνει από την τριβή και τη φλεγμονή της λιπαντικής μεμβράνης (στρώματος) που περιβάλλει το τένοντα. Σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς ο τένοντας μπορεί να φθαρεί και να σχιστεί όπως παθαίνει ένα σκοινί όταν ολισθαίνει επαναλαμβανόμενα μέσα σε μία θήκη. Ο φυσιολογικός τένοντας του δικεφάλου είναι λείος και λευκός. Η υμενίτιδα φαίνεται στην παρακάτω αρθροσκοπική φωτογραφία όπου διακρίνεται φλεγμονή που φαίνεται σαν πολύ μικρά κυστίδια γύρω από το τένοντα.



Βλάβες Δικεφάλου


Σε μερικούς ασθενείς ο τένοντας μπορεί ξαφνικά να υποστεί ρήξη και τότε διακρίνουμε έναν διακριτό όγκο στο μυ του δικεφάλου, μιας και ο τένοντάς του υποχωρεί και ο μυς βραχύνεται και πλατύνεται. Αυτό ονομάζεται σημάδι του ποπάϋ. Από τον χαρακτήρα του καρτούν ο οποίος είχε δικέφαλους μυς με τέτοιο σχήμα.

Στους περισσότερους ασθενείς δεν υπάρχει ανάγκη να αποκαταστήσουμε τη ρήξη του τένοντα, επειδή ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ότι ο πόνος σταδιακά υποχωρεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εκφυλισμένος τένοντας δεν ολισθαίνει πια πάνω-κάτω στον ώμο. Περιστασιακά ένας ασθενής μπορεί να έχει πόνο και κράμπες ή μπορεί να μην αρέσκεται στο αισθητικό αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται τενοντόδεση του τένοντα του δικεφάλου. Σε περιπτώσεις όπου ο τένοντας του υποπλατίου υφίσταται ρήξη σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, ο τένοντας του δικεφάλου μπορεί να εξαρθρωθεί (να πεταχτεί) από την αύλακα που βρίσκεται συνήθως μπροστά στον ώμο.



Βλάβες Δικεφάλου


Βλάβες Δικεφάλου


Συμπτώματα και σημεία ενός προβλήματος του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου.



Στην τενοντίτιδα του δικεφάλου μπορεί να νιώσετε πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου. Πίεση στην περιοχή του δικεφάλου θα προκαλέσει πόνο. Η χρήση του άνω άκρου πάνω από την κεφαλή μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου.


Βλάβες Δικεφάλου


Θεραπεία τενοντίτιδας του δικεφάλου



Η φυσικοθεραπεία και η τροποποίηση της δραστηριότητας μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο. Η χρήση υπερήχων ή ιοντοφόρησης (υπερήχους με στεροειδή κρέμα) μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. Αποφυγή επαναλαμβανόμενων ασκήσεων και άρσης βάρους μπορεί να επιτρέψουν στον τένοντα να βελτιωθεί. Αντιφλεγμονώδη αγωγή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Το χειρουργείο επιφυλάσσεται για περιπτώσεις ασθενών με επίμονο εντοπισμένο πόνο και περιορισμένη λειτουργικότητα. Στις περιπτώσεις αυτές επιτελείται τενοντόδεση του τένοντα του δικεφάλου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω αρθροσκοπικής ή ανοικτής επέμβασης ή συνδυασμό και των δύο. Ο τένοντας μετακινείται από τη θέση του στη δικεφαλική αύλακα αποκολλώντας τον από αυτό το σημείο στην πρόσφυσή του στο άνω τμήμα της ωμογλήνης. Όταν γίνει αυτό τότε καθηλώνεται μέσα στο βραχιόνιο οστό, στην έξω πλευρά της δικεφαλικής αύλακας ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί πάνω από την άρθρωση του ώμου. Η επέμβαση αυτή είναι συνήθως θεραπευτική για τον πόνο και δεν επιδεινώνει τη λειτουργία του ώμου.



Συνήθεις ερωτήσεις:



1. Εάν υποστεί ρήξη ο τένοντας του δικεφάλου μου ή διόγκωση στο βραχίονά μου σημαίνει ότι θα είμαι πιο αδύναμος και ότι θα έχω πόνο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει πόνος με τη ρήξη και η διόγκωση είναι απλά ένα κοσμητικό θέμα. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν πόνο με αυτό. Σε ασθενείς κάτω των 50 που πρέπει να κάνουν πολύ δουλειά ή άρση βάρους ή δυναμική χρήση του άνω άκρου τους (ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, ναυτεργάτες), θα ήταν καλύτερο να αποκαταστήσουν τη βλάβη του δικεφάλου τους, κάνοντας τενοντόδεση, ούτως ώστε να αποφύγουν τις κράμπες του δικέφαλου μυ.


2. Πώς μοιάζει η τομή και η αισθητική μετά από μια τενοντόδεση;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτελέσεις τενοντόδεση. Εμείς την κάνουμε με μια μικρή τομή κάτω από τον ώμο. Ο τένοντας πρώτα κόβεται από την έκφυσή του στην άρθρωση του ώμου και ταυτόχρονα κάνουμε αρθροσκόπηση. Η τομή γίνεται στη μασχάλη και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα αισθητικής.

3. Πώς είναι η ανάρρωση και πόσο γρήγορα μπορώ να επιστρέψω στην ενεργό δράση;

Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία στις περισσότερες περιπτώσεις. Θα μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Είναι αναγκαίο να φοράτε ένα νάρθηκα για 3 εβδομάδες για να προστατέψετε το τένοντα, ώστε να μπορεί να επουλωθεί στη νέα του θέση στο βραχιόνιο οστό. Η τομή πρέπει να κρατιέται στεγνή για περίπου μία εβδομάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το χέρι σας να γράφετε και να πληκτρολογείτε αλλά δε θα πρέπει ενεργητικά να σηκώσετε το χέρι σας. Η φυσικοθεραπεία συνήθως ξεκινάει μια εβδομάδα μετά και η ενεργός χρήση του χεριού σας για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να ξεκινήσουν μετά τις 3 εβδομάδες. Η ενδυνάμωση του μυός και η χρήση του για αθλητισμό συνήθως χρειάζεται 3 μήνες μετά το χειρουργείο.



Ρήξεις SLAP:



Ο δικέφαλος καθηλώνεται στο πάνω χείλος της ωμογλήνης δια μέσου του επιχείλιου χόνδρου. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι σαν μια δέστρα σε μια αποβάθρα και ο τένοντας του δικεφάλου είναι το σχοινί που τον περιβάλλει για να δέσουμε κάτι.
Μια ξαφνική ή απότομη έλξη του δικεφάλου όπως σε μια πτώση ή άρση ενός βαριού αντικειμένου ή ένα τραύμα με εξάρθρημα του ώμου μπορεί να αποκολλήσει το άλλο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου δια μέσω μιας ισχυρής έλξης του τένοντα του δικεφάλου. Αυτό ονομάζεται SLAP ρήξη και χρησιμοποιείται για τραυματισμούς του άνω τμήματος του επιχειλίου χόνδρου εξίσου πρόσθια και οπίσθια από την κατάθιση του τένοντα του δικεφάλου.



Βλάβες Δικεφάλου


Βλάβες Δικεφάλου


Συμπτώματα SLAP:



Μπορεί να έχετε πόνο στη χρήση του χεριού σας μπροστά από το σώμα σας ή μπορεί να έχετε ακουστικό κλικ και αναπήδηση του ώμου σας. Αν έχετε συνοδό αστάθεια, μαζί με συνοδό ρήξη του επιχειλίου χόνδρου στο πρόσθιο τμήμα του ώμου μπορεί επίσης να αισθάνεστε σαν να σας σηκώνεται ο ώμος.
Η διάγνωση δεν μπορεί να φανεί σε μια τυπική ακτινογραφία. Συνήθως χρειάζεται μαγνητική αρθρογραφία για να φανεί αυτού του είδους η ρήξη. Η ρήξη αυτή επιδιορθώνεται αρθροσκοπικά χρησιμοποιώντας μια άγκυρα κάτω από το αποκολλημένο τμήμα του επιχειλίου χόνδρου στο οστό και τοποθετώντας ραφές από την άγκυρα πάνω στον επιχείλιο χόνδρο. Όλα αυτά καθηλώνονται αρθροσκοπικά συμπιέζοντας τον επιχείλιο χόνδρο στο οστό, στο χείλος της ωμογλήνης ώστε να επουλωθεί ξανά στη θέση του. Η επέμβαση αυτή γίνεται αρθροσκοπικά και έτσι μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα του χειρουργείου. Το άνω άκρο κρατείτε σε νάρθηκα για 4 εβδομάδες, ούτως ώστε να επιτρέψει στο χόνδρο να επουλωθεί πάλι στο οστό. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία μετά από 1 εβδομάδα, ώστε να μη συμβούν ουλοποίηση και αγκύλωση. Ο φυσικοθεραπευτής κινεί το άνω άκρο παθητικά για τον ασθενή. Στς πρώτες 4 εβδομάδες μετεγχειρητικά ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το άνω άκρο του για απλές δουλειές γραφείου, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει ενεργητικά το χέρι για να μην προκληθεί πάλι βλάβη. Μετά από 4 εβδομάδες το άνω άκρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή χρήση. Μετά από 8 εβδομάδες από την ημέρα του χειρουργείου ξεκινάει η ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου. Επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά από 16 εβδομάδες από την ημέρα του χειρουργείου.



Βλάβες Δικεφάλου


Ερωτήσεις:



1. Μπορούν οι ρήξεις slap πάντα να επιδιορθώνονται και θα πρέπει να επιδιορθώνονται;

Οι ρήξεις SLAP όταν συμβαίνουν σε ένα νέο αθλητή πρέπει συνήθως να αποκαθιστούνται. Παρόλα αυτά οι τραυματισμοί αυτοί είναι λιγότερο συχνοί από όσο κανείς πιστεύει. Μπορούν ακόμα να συμβούν σε συνδυασμό με ένα επεισόδιο αστάθειας. Κάποιες φορές το άνω τμήμα του επιχειλίου χόνδρου σχίζεται με περίπλοκο τρόπο ή η ρήξη επεκτείνεται μέσα στον τένοντα του δικεφάλου και έτσι δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Σε ασθενείς άνω των 30 έχει γενικά ένδειξη να κάνουμε μία τενοντόδεση του δικεφάλου αντί οποιασδήποτε άλλης μεθόδου μιας και αυτή συνδέεται με περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.



2. Πότε κάνουμε τενοντόδεση δικεφάλου;

Ο τένοντας του δικεφάλου εργάζεται κυρίως στο επίπεδο του αγκώνα και μόνο σε πολύ απότομες κινήσεις παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση του ώμου. Έτσι οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα χάσουν τη λειτουργικότητα της άρθρωσης του ώμου αν γίνει τενοντόδεση. Η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει ότι η φλεγμονή του τένοντα του δικεφάλου είναι πολύ πιο συχνή από μία μεμονωμένη ρήξη SLAP, έτσι η τενοντόδεση του δικεφάλου γίνεται πολύ πιο συχνά από μία αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης SLAP.




αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 289 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου