Μάριος Σαλμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Αρθροσκόπηση στο ιατρείο - χειρουργική ώμου, γόνατος, ισχίο, σπονδυλική στήλη, αθλητισμός, αρθροσκόπηση στο ιατρείο - Marios Salmas

καλέστε 210 7793103 καθημερινά την ιατρική μας ομάδα ή κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ ONLINE

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς

είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τη ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου) και καινοτομεί στις αρθροσκοπήσεις γόνατος με τοπική αναισθησία, ενώ είναι ο πρώτος που εφήρμοσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.

Πλήρες Βιογραφικό

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΚΝΗΜΗΣ - ΕΠΩΔΥΝΗ ΚΝΗΜΗ ΔΡΟΜΕΑ


(ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑ-MEDIAL TIBIAL STRESS SYNDROME Ή SHIN SPLINT)


H επώδυνη κνήμη του δρομέα αποτελεί μια πάθηση που σχετίζεται με την εντατική άσκηση και άθληση. Αφορά το έσω μέρος του οστού της κνήμης, καθ’όλο το μήκος της.
Παρουσιάζεται συνήθως μετά από έντονη δραστηριότητα και ειδικότερα μετά από τρέξιμο. Οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πόνο ιδιαίτερα εάν πρόκειται για έναρξη ειδικού προγράμματος γυμναστικής. Υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα και οδηγίες που ανακουφίζουν από τον πόνο. Η ανάπαυση σε συνδυασμό με την παγοθεραπεία συχνά βοηθούν. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον ασθενή να μην υπερβάλλει εαυτόν με τις ασκήσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Το σύνδρομο επώδυνης κνήμης (medial tibial stress syndrome) είναι μια φλεγμονή των μυϊκών ομάδων, των τενόντων γύρω από την κνήμη, καθώς και του οστού της κνήμης. Ο πόνος εντοπίζεται κατά μήκος του έσω χείλους της κνήμης, σημείο κατάφυσης των μυών στο οστό.


πονος κνημης δρομεων συνδρομο επωδυνης κνημης

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ


Το σύνδρομο επώδυνης κνήμης σε γενικές γραμμές παρουσιάζεται όταν οι μύες και το περιόστεο του οστού της κνήμης καταπονούνται μετά από έντονη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα.
Ειδικότερα αναπτύσσεται μετά από ξαφνικές αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τη συχνότητα, τη διάρκεια ή την ένταση της προπόνησης.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο σύνδρομο επώδυνης κνήμης περιλαμβάνουν:
- Πλατυποδία
- Άσκηση με ακατάλληλα υποδήματα
- Δρομείς μεγάλων αποστάσεων (διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο)
- Επαγγελματίες χορευτές και νεοσύλλεκτους στρατιώτες (είναι δύο ομάδες υψηλού ρίσκου).


πονος κνημης δρομεων συνδρομο επωδυνης κνημης

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ


Το πιο κοινό σύμπτωμα του συνδρόμου της επώδυνης κνήμης είναι ο πόνος κατά μήκος του χείλους της κνήμης, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και τοπικό οίδημα.
Τα χαρακτηριστικά του πόνου μπορεί να είναι:
- Οξύς πόνος με απότομη έναρξη ή με πιο ήπιο χαρακτήρα
- Μπορεί να εμφανίζεται κατά την διάρκεια της άσκησης ή και μετά την άσκηση.
- Επιδεινώνεται με τη πίεση, τοπικά


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ


Μετά από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, ο Ορθοπαιδικός θα εξετάσει την κνήμη τους ασθενούς. Μερικές φορές, μπορεί να συνυπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της πάθησης.
Ο ιατρός μπορεί να συστήσει έναν απεικονιστικό έλεγχο για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα. Είναι αρκετές οι ικανές συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κνήμη συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων κόπωσης, τενοντίτιδας ή χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος.
Κάταγμα κόπωσης: Εάν το σύνδρομο επώδυνης κνήμης δεν ανταποκριθεί στη θεραπεία, ο ιατρός μπορεί να χρειαστεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του ρωγμώδους κατάγματος κόπωσης μετά από έντονη δραστηριότητα.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι χρήσιμες για να επιβεβαιώσουν την διάγνωση. Το σπινθηρογράφημα των οστών και η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι σε θέση να καταδείξει ένα πιθανό κάταγμα κόπωσης στην κνήμη.
Τενοντίτιδα: Με τον όρο «τενοντίτιδα» εννοούμε την φλεγμονή του τένοντα. Πρόκειται για επώδυνες καταστάσεις που μπορεί να προσομοιάσουν το σύνδρομο επώδυνης κνήμης. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση.
Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος: Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος παρ’ότι σπάνιο μπορεί να μιμηθεί την συμπτωματολογία του συνδρόμου επώδυνης κνήμης. Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια επώδυνη παθολογική κατάσταση που προκαλείται όταν η πίεση στο εσωτερικό των μυών αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος προκαλείται από την κόπωση και την έντονη άσκηση. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί αμέσως μετά την δραστηριότητα. Η διάγνωση συνήθως επιβεβαιώνεται με την μέτρηση της πίεσης στο εσωτερικό των διαμερισμάτων της κνήμης πριν και μετά την άσκηση.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ανάπαυση: Επειδή το σύνδρομο επώδυνης κνήμης προκαλείται από υπερβολική και έντονη δραστηριότητα, η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρκετές εβδομάδες ανάπαυσης. Αργότερα, οι τυπικές ασκήσεις που προκάλεσαν το πρόβλημα μπορούν να αντικατασταθούν με δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η ποδηλασία.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη και η ναπροξένη μειώνουν τον πόνο και το οίδημα.
Παγοθεραπεία: Εφαρμογή πάγου 3 με 4 φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά.
Συμπίεση: Ελαστική επίδεση ή χρήση ελαστικής περικνημίδας.
Ασκήσεις διατάσεων: Μπορούν να μειώσουν την συμπτωματολογία.
Κατάλληλα υποδήματα: Η χρήση αθλητικών υποδημάτων με καλή υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Ορθωτικά υποδήματα: Υποδήματα με ένθετα που υποστηρίζουν την ποδική καμάρα μοιράζοντας τα φορτία στα κάτω άκρα.
Επιστροφή στην άσκηση: Πριν την επιστροφή στην άσκηση, καλό είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες χωρίς συμπτωματολογία και η ένταση της προπόνησης θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά.
Το πρόγραμμα της προθέρμανσης με ασκήσεις διατάσεων θα πρέπει να τηρείται πάντα. Σε περίπτωση που επανεμφανιστούν τα συμπτώματα, ο ασθενής οφείλει να σταματήσει άμεσα την άσκηση και θα χρησιμοποιήσει όλα εκείνα τα μέσα που προαναφέρθηκαν ξεκινώντας σταδιακά πάλι με τις αθλητικές δραστηριότητες.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ελάχιστοι ασθενείς με σύνδρομο επώδυνης κνήμης καταλήγουν τελικά σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, έως και σήμερα δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική είναι.


ΠΡΟΛΗΨΗ


Κατάλληλα υποδήματα: Ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο επώδυνης κνήμης. Η χρήση κατάλληλων αθλητικών υποδημάτων βοηθούν στην σωστή κατανομή των φορτίων στο πέλμα και σε όλο το κάτω άκρο.
Επιπλέον τα υποδήματα οφείλουν να είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένα σπορ.
Σταδιακή αύξηση των δραστηριοτήτων: Η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά.
Προπόνηση χωρίς υποδήματα: Τα τελευταία χρόνια, το τρέξιμο χωρίς υποδήματα έχει κερδίσει δημοτικότητα. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι συνέβαλε στην αποθεραπεία τους από το σύνδρομο επώδυνης κνήμης. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι η προπόνηση χωρίς υποδήματα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Στην περίπτωση που όλα τα προαναφερθέντα μέτρα δεν βοηθούν στην ανακούφιση από το σύνδρομο της επώδυνης κνήμης, ο ασθενής οφείλει να επισκεφθεί τον Ορθοπαιδικό.

αρθροπλαστικη γονατο - αρθροπαστικη ισχιου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικευμένος στις ρομποτικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας: αρθροπλαστική ισχίου και αρθροπλαστική γόνατος.

Πλήρες Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μάριος Σαλμάς έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δείτε πρόσφατες δημοσιεύσεις του

Είπαν για μας

5.0 ★★★★★ 266 Αξιολογήσεις Δείτε όλες τις αξιολογήσεις

Manos Tsiknakis

Καλησπέρα έκανα 6 Οκτωβρίου 2020 αρθόπλαστική Ισχίου..!!! Και 7 Οκτωβρίου Περπάτησα κανονικά..!!!! Που δεν το περίμενα ούτε εγώ..!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου στο γιατρό χειρουργό και φίλο μου Μάριο Σαλμά..!!!!! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το προσωπικό της κλινικής λευκός σταυρός...!!!!!!";

Erasmia

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας όπου δεν αρκούν οι ανθρώπινες λέξεις για να εκφράσουμε αυτά που θα επιθυμούσαμε να πούμε... Αυτό συμβαίνει και τώρα...

Εύη Α.

Χειρουργήθηκα πριν δύο εβδομάδες, ολική αρθροπλαστική αρ. ισχίου, από τον κ.Σαλμά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που μου εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες για την άρθρωση, το μόσχευμα, το χειρουργείο και την αποθεραπεία. Αναλυτικά, κατανοητά, με υπομονή και ευγένεια. Όπως ακριβώς ήθελα. Περπάτησα την ίδια μέρα και μέχρι σήμερα εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα το Π. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι περπατάω χωρίς τον πόνο που με βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά κάνω κινήσεις που είχα ξεχάσει. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ!

Κωνσταντίνος Τσιάβος

Ο καθηγητής Σαλμάς Μάριος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, πολύ επεξηγηματικός όσον αφορά την κατάσταση του προβλήματος και της διαδικασίας της επέμβασης...

Despina Christina Patsioka

Ο καθηγητής, κ. Μάριος Σαλμάς, έδωσε και πάλι "ζωή" στην 75χρονη μητέρα μου. Χρειάστηκε μόλις μια επίσκεψη στο ιατρείο για να αντιληφθούμε...

konstantina rissaki

Όταν πρέπει να αξιολογήσεις έναν Άνθρωπο που έφερε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της μητέρας σου σκέφτεσαι: "υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω";

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν αποτελεί τελική ή πλήρη ιατρική συμβουλή.
Copyright © 2016-2024, Μάριος Σαλμάς, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αρθροπλαστική Γόνατος, Αρθροπλαστική Ισχίου :::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές

Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου